20.07.2017 00:10

"Când încărunțesc tinerii..."


Galerie foto

* Este cea mai lungă perioadă de criză a fotbalului târgoviștean, din 1961 încoace, adică de la prima promovare a Metalului. Elevii și studenții, tinerii de astăzi, încă n-au avut șansa să vadă un meci de Liga I pe stadionul „Eugen Popescu”. Din secolul XX nu s-a mai jucat fotbal de elită pe aceste meleaguri!

* În această lungă perioadă de timp, Chindia a trecut prin multe zbateri și momente penibile. Ajunsese să joace pe coclaurile unor sate, în Liga a III-a. Greu, cu un mers de gasteropod, am reușit totuși, în sezonul 2014/2015 să revenim în eșalonul secund. A fost o bucurie justificată, a ieșirii din umilință.

* Bate la ușă o nouă ediție de campionat. De această dată, cu experiența acumulată și cu optimismul declarat al antrenorului Nicu Croitoru, un optimism mai... grosisment, în premieră, Chindia poate pune o injocțiune pe toate celelalte aspirante la promovare

* Lăudabil, la adresa antrenorului Nicu Croitoru, este și faptul că, atunci când a fost criticat, nu a răspuns cu ură opiniilor din presă, nici măcar nu le-a comentat. Și-a văzut de treabă

VASILE NEAGU


Folosesc acest titlu de roman celebru, pentru a sugera faptul că tinerii care au asistat la ultimele meciuri ale Chindiei Târgoviște, în primul eșalon fotbalistic al țării, au... încărunțit! Era și firesc, au trecut de atunci 21 de ani. Este cea mai lungă perioadă de criză a fotbalului târgoviștean, din 1961 încoace, adică de la prima promovare a Metalului. Elevii și studenții, tinerii de astăzi, încă n-au avut șansa să vadă un meci de Liga I pe stadionul „Eugen Popescu”. Da, din secolul XX nu s-a mai jucat fotbal de elită pe aceste meleaguri! În această lungă perioadă de timp, Chindia a trecut prin multe zbateri și momente penibile. Ajunsese să joace pe coclaurile unor sate, în Liga a III-a. Când vedeam afișele unor meciuri cu echipe din localități pe care greu le găseai pe hartă, ne rușinam. Greu, cu un mers de gasteropod, am reușit totuși, în sezonul 2014/2015 să revenim în eșalonul secund. A fost o bucurie justificată, a ieșirii din umilință.

Chindia a început să semene cu o echipă de alpiniști

Ultimele două sezoane au făcut să se vorbească, din nou, despre Târgoviștea fotbalistică. Ajunsă aici, în „tabăra” de unde se vede „piscul”, Chindia a început să semene cu o echipă de alpiniști și a început escaladarea. Această primă tentativă nu a fost departe de izbândă. Atâta doar că, neapelând la „șerpași”, am obosit cam devreme, chiar sub baza piscului. A doua tentativă (2016/2017) a fost la început fascinantă. Reușisem să urcăm pe „pisc”. Din păcate, am constatat că „oxigenul” din tuburi se epuizase, iar regulamentul competiției spune că trebuie să rămâi în vârf până la... omologarea „recordului”. Adică până la finalul întrecerii. Dar, să lăsăm pioleții și să revenim la termenii sportului rege.

Încrederea antrenorului nu vine din neant

Bate la ușă o nouă ediție de campionat. De această dată, cu experiența acumulată și cu optimismul declarat al antrenorului Nicu Croitoru, un optimism mai... grosisment, în premieră, Chindia poate pune o injocțiune pe toate celelalte aspirante la promovare. Încrederea antrenorului nu vine din neant. Știe el ce știe, știm și noi că nu aruncă vorbele în vânt, și este prima dată când „aduce vorba” despre acest obiectiv. Lăudabil, la adresa antrenorului Nicu Croitoru, este și faptul că, atunci când a fost criticat, nu a răspuns cu ură opiniilor din presă, nici măcar nu le-a comentat. ?i-a văzut de treabă. Poate că, în titlul nostru de roman celebru, se regăsește și domnia sa. De fapt, acest deziderat, caracteristic multor oameni, se spune că produce și... noroc („părul alb aduce noroc”), adică exact ceea ce trebuie, combinat cu valoarea, ca să aducă promovarea. Anul viitor este cel care ne va aduce un secol de întregire națională. Aici, la Târgoviște, în cea mai longevivă capitală a românismului, ar fi minunat ca marele eveniment să fie prefațat și de o... dezrobire la eșalonul secund, a fotbalului, de o încununare cu laurii Ligii I, a echipei noastre.

Două simboluri cu același nume: Turnul și Echipa!

Nu credem că echipele din Arad, Târgu Mureș, Călărași, Mioveni sau Oradea ne sunt superioare. Cu excepția ASA-ului, retrogradată, pe celelalte le-am ținut mult timp în... spate. Nu suntem absurzi, știm că obiectivul nu-i facil, mai știm că și în fotbal există... sfori (nu doar în teatrul de păpuși). Dar, pentru că la această nouă încercare, a treia, se pare că este vorba de un CREZ total, adică de la conducători și antrenori, jucători și până la suporterii care au încărunțit, simbioza aceasta poate fi argumentul stimulator pentru toată lumea. Și ce bine și frumos ar fi ca, anul viitor, să avem, din nou, două simboluri cu același nume: Turnul și Echipa! Așa să ne ajute Dumnezeu! Drum bun Chindia, spre Liga I!