31.07.2018 00:21

Campania USR "Fără penali" creează dihonie în PSD Dâmbovița

Campania USR
Galerie foto

❚ Primarul PSD al Pucioasei, Constantin Ana, a semnat petiția USR „Fără penali în funcții publice”, considerând gestul a fi unul de „normalitate”, iar săptămâna trecută șeful PSD Găești a semnat și el documentul ❚ PSD Dâmbovița, prin președintele Adrian Țuțuianu, consideră însă gestul edilului PSD ca fiind inacceptabil, urmând să facă obiectul analizei în forurile statutare de conducere ale partidului în perioada imediat următoare

PETRE DRĂGUȚOIU

 


 

Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, totodată președinte PSD al filialei din orașul-stațiune, a semnat ieri, petiția USR intitulată „Fără penali în funcții publice”, prin care se dorește modificarea Constituției. „Am fost contactat de acești tineri pentru o discuție legată de inițiativa pe care ei o susțin. M-au intrebat dacă le răspund solicitării de a semna inițiativa de modificare a Constituției “Fără penali in funcții publice”. Am acceptat pe loc! De aici și ținuta pentru care îmi cer scuze! Dar discuția a fost mult mai complexă. Din punctul meu de vedere a fost vorba de mult mai mult decât despre o semnătură!” a scris acesta pe o rețea de socializare, considerând că gestul este unul de normalitate. Edilul-șef al orașului Pucioasa este primul primar PSD din Dâmbovița care a semnat inițiativa „Fără penali în funcții publice” și, totodată, al doilea președinte al unei filiale PSD din Dâmbovița care s-a alăturat campaniei. Săptămâna trecută, președintele PSD Găești, Fănuț Costea, s-a raliat și el acestui demers inițiat de USR pentru modificarea Constituției.

PSD Dâmbovița: „Gestul personal al domnului Ana, inacceptabil”

Tot ieri, PSD Dâmbovița a transmis următoarea declarație de presă, semnată de Președintele Organizației PSD Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu: „Am luat act de afirmațiile primarului orașului Pucioasa, Ana Constantin, cu privire la semnarea unei petiții pe care o promovează membrii și activiștii USR. Față de acest aspect, se impun următoarele precizări:

● Gestul domnului Ana Constantin este unul personal. Poziția sa nu reprezintă poziția Organizației Județene Dâmbovița a Partidului Social Democrat, care nu girează acțiunile politice ale adversarilor săi. PSD Dâmbovița rămâne consecvent actelor normative adoptate în sesiunea parlamentară încheiată recent, prin care s-au adus modificări legislației privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, Codului penal și Codului de procedură penală.

● Condițiile de acces în funcții publice și de demnitate publică sunt reglementate de lege, noțiunea de „penal” nefiind statuată juridic. Ea este folosită agresiv doar ca un pretext de discreditare a Partidului Social Democrat, coaliției de guvernare și a liderilor săi.

● Reafirmăm, în acord cu reglementarea constituțională și europeană, faptul că nicio persoană nu este vinovată atâta timp cât nu a fost condamnată definitiv printr-o hotărâre judecătorească (a se vedea și Directiva europeană 343/2016 privind prezumția de nevinovăție, transpusă recent în legislația internă prin proiectele de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală).

● Acțiunea domnului Ana Constantin, precum și declarațiile din jurul acesteia, vor face obiectul analizei în forurile statutare de conducere ale partidului în perioada imediat următoare. Gestul său este unul de natură a crea confuzie în interiorul partidului și electoratului Partidului Social Democrat, lucru pe care îl considerăm inacceptabil”.