23.05.2017 00:20

Campania "N-avem sânge" ajunge la Târgoviște

Campania
Galerie foto

VIRGIL VOINESCU

 


 

Pentru a crește rezervele de sânge din Centrul de Transfuzie Sanguină Târgoviște, în cadrul campaniei „N-avem sânge”, lansată în plan național de Crucea Roșie Română și Institutul Național de Transfuzie Sanguină, la Târgoviște, în data de 31 mai va avea loc o campanie de donare de sânge, a declarat ieri, 22 mai, în conferință de presă reprezentantul Crucii Roșii Dâmbovița, Raul Pavelescu, și directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița, dr. Iulia Stanciu. Campania „N-avem sânge”, cum s-a afirmat, își propune creș- terea rezervelor de sânge din cinci centre de transfuzie sanguină din țară, între care și Târgoviște, mai ales pentru mini-vacanța 1-5 iunie a.c., când numărul donatorilor va fi mai mic, iar necesarul de sânge va fi în creștere. Campania „N-avem sânge” va reuni pe străzile din Bucure ști, Ploiești, Alexandria, Buzău și Târgoviște, în perioada 16-31 mai, peste 100 de voluntari ai Crucii Roșii Române care vor încerca să informeze și să responsabilizeze oamenii de necesitatea donării de sânge.

„Aceștia vor face cunoscute condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a dona sânge și etapele procesului de donare”, a declarat Raul Pavelescu, cu precizarea că la Târgoviște centrul mobil de donare de sânge se va afla miercuri, 31 mai, în intervalul orar 9.00-15.00, pe platoul Prefecturii. Pe de altă parte directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Târgoviște, dr. Iulia Stanciu, a salutat inițiativa care vine după „mai bine de 20 de ani”.

Aceasta a apreciat acțiunea și inițiativa Crucii Roșii Române mai ales prin prisma faptului că poate să realizeze promovarea donării de sânge „pe care Centrul de Transfuzie Sanguină nu o poate face”. „În rest, colectă, validare, expediție, preparare, producție, facem noi. Dar această acțiune care este foarte importantă și care era tot atributul nostru dar care se face peste tot în lume de către Crucea Roșie a cam lipsit”, a susținut dr. Iulia Stanciu, care a spus că acțiunea ce se va realiza împreună cu Crucea Roșie vine în completarea unui șir de acțiuni de colectă mobilă de sânge realizate de Centrul de Transfuzie în parteneriat cu alte instituții din Dâmbovița.

„Mă refer aici la Inspectoratul Județean de Jandarmi, Arhiepiscopia Târgoviștei acțiuni care ne-au crescut simțitor colecta de sânge de la începutul anului până acum”, a spus directorul CTS Târgovi ște, precizând că personalul și materialele necesare la această campanie de donare vor fi puse la dispoziție de către Centrul de Transfuzie Târgoviște, unde, prin prisma amplorii, se va lucra cu program prelungit pe 31 mai, „până seara probabil”.

Condiții de donare

Potrivit directorului CTS Târgovi ște, dr. Iulia Stanciu, pentru a dona sânge prima condiție o reprezintă vârsta care trebuie să fie cuprinsă între 18 ani împliniți și 60 de ani. „Alte condiții mai sunt: greutatea peste 50 de kilograme, pulsul regulat, 60-100 bătăi pe minut, tensiunea arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale, femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli psihice, boli hepatice și boli endocrine”, a explicat dr. Iulia Stanciu.

„Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitirigo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii și cancer. În cadrul conferinței reprezentantul Crucii Roșii Dâmbovița, Raul Pavelescu a prezentat declarația directorului general al Crucii Roșii Române, Silviu Lefter privind campania lansată de Crucea Roșie Română. „Sângele este un țesut viu care nu poate fi înlocuit cu un produs de laborator, de aceea noi, oamenii, trebuie să donăm sânge pentru cei care au nevoie. Ne dorim ca cetățenii să răspundă la chemarea noastră și să salveze vieți”, se preciza în mesajul directorului general al Crucii Roșii Române.