16.04.2014 08:07

Cameră: Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, adoptat

Cameră: Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, adoptat
Galerie foto

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență a fost adoptat ieri de plenul Camerei Deputaților cu 212 voturi pentru, 111 împotrivă și 8 abțineri. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat în plenul Camerei Deputaților că proiectul insolvenței supus dezbaterii Parlamentului este un important pas înainte, el vine în sprijinul mediului de afaceri punându-i la îndemână instrumente mai eficiente în recuperarea creanțelor, propune soluții de prevenire a abuzurilor în procedură din partea debitorului sau a creditorului, propune măsuri pentru un proces derulat într-un termen rezonabil.

 

Vicepreședintele grupului PNL Alina Gorghiu a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului întrucât acesta nu face referire la insolvența persoanelor fizice. Grupul PDL s-a retras de la ultima parte a dezbaterilor acestui proiect, pe motiv că este forțată adoptarea legii.

{GOOGLE_AD_BOX1}

„Cred că facem o greșeală, că forțăm o lege foarte importantă. Eu nu aș amesteca insolvența persoanelor juridice cu cele fizice. Că este cod, că este lege, le putem regla. E o lege. Dacă mai facem una și le unim este cod. Dar aici s-au ridicat niște probleme. (...) Sunt lucruri legate de funcționarea acestei legi. Dacă nu amânați dezbaterea, PDL va părăsi sala”, a afirmat deputatul PDL Cezar Preda.

Deputatul PSD Ioan Adam a precizat că nu este un cod, ci este o lege care privește insolvența persoanelor juridice.

„Nu e un cod, ci este o lege care privește insolvența persoanelor juridice, nu vorbim de un cod. Codul ar presupune să înmănunchem toate legile în materie, or, aici avem doar o lege care reglementează insolvența și preinsolvența persoanelor juridice. (...) Ținta proiectului a fost aceea de a elimina posibilitatea pentru cei care cu rea credință se ascundeau după lege de maniera în care să poată să își atingă scopul acela de a eluda legea, de a crea prejudicii creditorilor pentru ca apoi să lase societatea în faliment. Ținta de a crea contextul realist în care acele societăți viabile să fie salvate de la faliment, iar acolo unde nu mai este posibil procedura să se desfășoare cu celeritate”, a spus Adam.

Președintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a spus că insolvența persoanelor fizice nu a fost introdusă în acest proiect de lege pentru a nu „vulnerabiliza” inițiativa legislativă. Deputatul Luminița Adam a arătat că PP-DD salută Codul insolvenței, dar nu și maniera în care a fost introdus la dezbateri, drept urmare grupul s-a abținut de la vot.

 

 

 

AGERPRES și Jurnal de Dâmbovița