12.06.2019 00:20

Calamitățile din Dâmbovița, în atenția Guvernului

Calamitățile din Dâmbovița, în atenția Guvernului
Galerie foto

*Autoritățile locale cer de la Guvern alocarea a 5,3 milioane lei din Fondul de intervenție pentru comunele Valea Lungă, Vulcana-Băi, Ocnița și Iedera

*Pagube au fost provocate de furtuni și în alte localități, inclusiv în municipiul Târgoviște, însă în acest caz problemele ar putea fi tranșate la nivel local

 

ANDREI VASILIU


 

După reuniunea de ieri a Comitetului Pentru Situații de Urgență, Consiliul Județean Dâmbovița și Instituția Prefectului Dâmbovița au înaintat viceprim-ministrului Vasile-Daniel Suciu o solicitare de a adopta patru proiecte de hotărâre, privind alocarea a 5.300.000 lei din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru comunele Valea Lungă, Vulcana-Băi, Ocnița și Iedera. Vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, însoțit de directorul general al Direcției Generale Infrastructură Locală, Vasile Dinu, a efectuat, ieri, o vizită pe teren, în localitățile Iedera și Valea Lungă, pentru a analiza pagubele produse de precipitațiile abundente căzute în ultima perioadă.

Pentru comuna Iedera, suma solicitată este de 1.900.000 lei și vizează realizarea, în regim de urgență, a lucrărilor necesare pentru refacerea și punerea în siguranță a drumului comunal DC 115B Iedera de Jos – Colibași. Investiția este justificată de activarea unei eroziuni pe malul stâng al pârâului Ruda, care a afectat partea carosabilă a DC 115B pe o lungime de aproximativ 300 m. În prezent, circulația pe drumul comunal este închisă.

Pentru comuna Ocnița s-a solicitat suma de 300.000 lei în vederea realizării în regim de urgență a lucrărilor necesare pentru refacerea străzilor și ulițelor pietruite, afectate de precipitațiile din perioada mai - iunie 2019. Investiția este justificată de faptul că accesul în zona afectată se desfășoară cu dificultate, întrucât, din cauza îndepărtării materialului pietros, s-au produs făgașe pe partea carosabilă ce nu permit desfășurarea în condiții de siguranță a circulației rutiere.

Pentru localitatea Valea Lungă suma solicitată este de 2.400.000 lei în vederea realizării în regim de urgență a lucrărilor necesare pentru refacerea străzilor și ulițelor pietruite afectate de precipitațiile din perioada mai - iunie 2019. Lucrările se impun deoarece accesul în zona afectată se desfășoară cu dificultate din cauza debitelor crescute pe cursul local de apă „Valea lui Nat”, fapt ce a condus la reactivarea eroziunii de mal drept și la distrugerea străzii „Ulița 11”, amplasată paralel cu acest curs de apă.

În ceea ce privește comuna Vulcana-Băi, suma solicitată, de 700.000 lei, este necesară realizării în regim de urgență a lucrărilor necesare pentru refacerea podurilor afectate de precipitațiile abundente, cu atât mai mult cu cât în zonă accesul se desfășoară cu dificultate, din cauza debitelor crescute pe râul Vulcana, care au afectat și podurile din beton armat din punctele „Moară” și „Noroaia”.

„Având în vedere faptul că fenomenele meteorologice nefavorabile sunt încă în desfășurare, iar efectele acestora pot produce în continuare pagube, autoritățile județene continuă monitorizarea situației”, a precizat, într-un comunicat de presă, Biroul Comunicare Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița.

 

Semnalul unui cetățean îngrijorat: Furtunile fac ravagii în Târgoviște

 

Furtuna de la sfârșitul săptămânii trecute a făcut pagube însemnate și în Târgoviște, în micro-cartierul XI, doborând un salcâm bătrân peste mașinile unora dintre cetățenii care locuiesc în acea zonă. Intervenția serviciilor publice pentru situații de urgență nu a fost suficientă, reclamă cetățenii, care au sesizat necesitatea de a fi toaletați arborii care prezintă semne vizibile de îmbătrânire și devin, astfel, un pericol iminent în caz de furtună.

„Sâmbătă după amiază, în jurul orei 18, ploaia și vântul care au «bântuit» prin Târgoviște au dus și la ruperea (parțială-doar un crac / o creangă uriașă) a unui salcâm din Micro XI, din zona blocului 34 C de pe strada Vasile Blendea. Arborele rupt a afectat grav o mașină și mai puțin grav o a două mașină, ambele parcate regulamentar, în locuri special amenajate din acea zonă. Au intervenit reprezentanți ai SVSU, serviciu specializat al Primăriei Târgoviște. Cetățenii din zonă au solicitat toaletarea / tăierea și restului de copac rămas «în picioare» fiindcă erau evidente semne (înclinare mare, urme de ruptură, început de putrezire etc.). Răspunsul, din acea seară, a fost negativ. Cu toate că locatarii nu au mai parcat mașinile sub acel copac, imprevizibilul s-a produs, copacul căzând luni după amiază, în jurul orei 17,30, afectând o mașină care era parcată în zona de trotuar de vizavi. De data aceasta, «forțele» SVSU au tăiat și restul de copac rămas, au mai toaletat încă unul aflat în zonă, iar reprezentanții Ecosal au făcut curățenie. Cetățenii de la scările alăturate au prezentat și ei situații similare, semnalate la Primărie încă din luna martie. De unde rezultă că «a preveni e mult mai ușor (și mai ieftin) decât a vindeca». Proprietarii mașinilor se vor adresa autorităților pentru găsirea de soluții de decontare a pagubelor suferite”, ne-a semnalat un cetățean din Târgoviște, printr-o scrisoare trimisă pe adresa redacției noastre.