29.06.2016 00:17

Câinii fără stăpân, o problemă delicată

Câinii fără stăpân, o problemă delicată
Galerie foto

❚ „Am încercat să facem mici investiții care să corespundă cerințelor legii, să putem funcționa, pentru că în Târgoviște sunt foarte mulți câini care ne creează probleme” ❚ „Într-adevăr, nu putem spune că avem un adăpost supermodern, dar este unul care să corespundă condițiilor minimale ale legii” ❚ „Se găsesc foarte greu oameni care să lucreze acolo, mai ales că lucrează sub presiunea unor așa-zise asociații, care practic sunt reprezentate de câte 2-3 persoane foarte vocale” ❚ „Echipajele noastre sunt însoțite pe teren de Poliția Locală, pentru că au mari probleme, în sensul că le aruncă cu sticle de la etaj, sunt înjurați, dau cu pietre în ei” ❚ „Suntem singurul oraș din județ care are adăpost de câini, deși, conform legii, toate primăriile au obligația să-și creeze adăposturi de câini” ❚ „Înainte, legea ne spunea să-i luăm, să-i sterilizăm și să le dăm drumul înapoi pe stradă. Acum nu le mai dăm drumul, ori pleacă spre adopție, ori spre Dumnezeu...”

Interviu cu Dănuț Badea, directorul Direcției de Salubritate din cadrul Primăriei Municipiului Târgoviște

VIOLETA STANCIU


Rep.: Ce ne puteți spune despre gestionarea activității privind câinii fără stăpân din municipiul Târgoviște?

- Aici este o problemă deosebit de sensibilă. Direcția noastră, prin absorbția Direcției Grădini Publice, a preluat și această activitate, care este foarte delicată. De ce spun asta? Funcționăm la Aninoasa, pe un teren care nu este al nostru. Clădirea este a noastră, a primăriei, pentru că așa s-au făcut la momentul respectiv actele, când Petrom a predat către noi, cu titlu gratuit, acea construcție. Pentru că terenul nu este al nostru, nu am putut să facem investiții mari acolo, dar ne-am străduit, cel puțin de când am preluat acest adăpost, să funcționăm legal, cu toate autorizațiile la zi. Am încercat să facem mici investiții care să corespundă cerințelor legii, să putem funcționa, pentru că în Târgoviște sunt foarte mulți câini care ne creează probleme. Avem persoane mușcate, avem câini în grădinițe, avem câini în școli.

Rep.: Ați întâmpinat dificultăți legate de adaptarea la prevederile legale în domeniu?

- Am transformat acest Compartiment - animale fără stăpân - în Serviciu astfel încât să putem angaja câțiva oameni în plus, pentru că este nevoie de personal acolo. Legislația în domeniu este foarte dură, sunt niște evidențe extraordinar de stricte, ceea ce face din adăpostul de câini o adevărată instituție. Nu mai este ce era odată, sunt aceste evidențe stricte pentru care trebuie să avem personal de specialitate. Pe de altă parte, cu greu am găsit personal care să lucreze acolo, pentru că, așa cum știe toată lumea, bugetarii sunt plătiți cel mai prost, sau o parte dintre ei, iar noi facem parte din prima categorie. Deci foarte greu se găsesc oameni care să lucreze acolo, mai ales că lucrează sub presiunea unor așa zise asociații, care practic sunt reprezentate de câte 2-3 persoane foarte vocale. Am schimbat personalul de la adăpost pentru că oamenii au plecat. Am avut recent un caz care a fost mediatizat nu tocmai corect și nu așa cum s-a întâmplat. Ne deranjează foarte mult chestia asta, pentru că se muncește foarte mult acolo și în niște condiții destul de dificile și chiar periculoase. Sunt unii care sunt puși să arunce cu noroi și mulți oameni au renunțat. Din această cauză ne confruntăm cu lipsa de personal, pentru că nu stă nimeni acolo, foarte puțini rezistă. Am fost reclamați peste tot (Poliție, DSV, ANSVSA), nu știu dacă mai există instituție unde să nu fim reclamați. Au venit în control și au constatat că lucrurile sunt în regulă și în limitele legii. Într-adevăr, nu putem spune că avem un adăpost supermodern, dar este unul care să corespundă condițiilor minimale ale legii. Și noi am vrea să fie altfel.

Rep.: Câți maidanezi ați reușit să strângeți în ultima perioadă de pe străzile orașului?

- În ultima perioadă am capturat în jur de 45 de câini/săptămână, iar per total s-au strâns peste 1000 de exemplare. Echipajele noastre sunt însoțite pe teren de Poliția Locală, pentru că au mari probleme, în sensul că le aruncă cu sticle de la etaj, sunt înjurați, dau cu pietre în ei... Chiar și polițiștii locali fac față cu greu acestor acțiuni. Legea permite acum eutanasierea câinilor și dacă nu sunt revendicați în 18 zile (14 zile lucrătoare) este clar că sunt eutanasiați. Bugetul local nu-și permite să facă azil pentru câini, pentru că nu ne permitem să-i ținem. Acestea sunt posibilitățile pe care România le are la acest moment. Nimănui nu-i place o situație de genul acesta, dar nu avem ce face, legile trebuie respectate. Noi suntem răspunzători, nu ONG-urile sau asociațiile. Dacă, ferească Dumnezeu, se întâmplă să moară un copil sau un bătrân mușcat de câine... noi intrăm în pușcărie. Și atunci se impune să ținem sub control această activitate.

Rep.: Sunt și cazuri de ONG –uri cu care vă înțelegeți?

- Colaborăm cu un ONG - Salvați Câinii - care este în regulă, ca și comportament, în sensul că adoptă câini de la noi, dau și în străinătate din ei. Ceea ce e foarte bine ca să nu se ajungă la eutanasiere. Și la noi eutanasia este ultima soluție. Mai grav este că după ce am prins 1000 de câini, și prindem în continuare, apar alții în Târgoviște, care sunt aduși din județ. Suntem singurul oraș care are adăpost de câini, deși, conform legii toate primăriile au obligația să-și creeze adăposturi de câini. Înainte legea ne spunea să-i luăm, să-i sterilizăm și să le dăm drumul înapoi pe stradă. Acum nu le mai dăm drumul, ori pleacă spre adopție, ori spre Dumnezeu...

Rep.: Câți oameni lucrează la acest serviciu?

- Avem șase hingheri, doi stau la adăpost pentru curățenie sau să asigure mâncarea câinilor, un tehnician veterinar și un medic veterinar care este șeful adăpostului. Deci, în total, sunt zece oameni.

Rep.: Se vorbea, la un moment dat, despre amenajarea unui nou adăpost de câini lângă Parcul de la Priboiu...

- Este un teren bun acolo, dar pe latura din stânga sunt niște vile ale Armatei și când o să băgăm 1000 de câini acolo, o să-i nenorocim pe oamenii aceia. Va trebui să găsim o altă locație, într-o zonă care să nu aibă vecini pe aproape, pentru că este vorba și de poluare fonică, de mult mai multe.