07.04.2015 00:14

Bune și rele în proiectul noului Cod Fiscal

Bune și rele în proiectul noului Cod Fiscal
Galerie foto

❚ Fănuț Costea salută modificările aduse de guvern, care vor îmbunătăți viața economică, însă prevede și o problemă: scăderea TVA la alimente nu va duce și la o scădere a prețurilor, deși așa ar fi corect și așa susține și guvernul

VIRGIL VOINESCU


Schimbările propuse de guvern la Codul Fiscal sunt binevenite pentru viața economică și socială, susține și vicepreședintele PSD Dâmbovița, președinte interimar al PSD Găești, Fănuț Costea. Potrivit acestuia, în primul rând scăderea TVA de la 24% la 20% și la 9% pentru alimentele de bază „va avea un impact foarte important pentru toți cetățenii și pentru antreprenori. Ceea ce este foarte important pentru oameni este că guvernul nu a mai limitat către autoritățile locale acel plafon minim. A fost o discuție în care s-a spus că, începând cu 1 ianuarie 2016, autoritățile locale au posibilitatea să mărească impozitele locale. Acum, practic, stă la mâna autorităților locale de a-și dirija și a-și pune impozitele pe care le consideră”, a precizat Fănuț Costea.

Președintele interimar al PSD Găești a amintit de micșorarea taxelor, recunoscând că pentru cei care au PFA-uri (Persoană Fizică Autorizată) „nu va fi îmbucurător pentru că toți va trebui să plătească CAS și CASS. Vor avea de câștigat cei care sunt angajați, pentru că se coboară atât valoarea procentuală la angajator, cât și la angajat”.

În schimb, în ceea ce prive ște impactul scăderii TVA, Fănuț Costea întrevede o problemă:

„Nu cred că vor fi coborâte prețurile pe piață, deși guvernul spune că așa ar fi corect. Dar trăiesc în fenomenul antreprenorial, există să le spunem fenomene tacite, și se păstrează același preț”, a mai susținut Fănuț Costea.

În propunerile de modificare a Codului Fiscal, scăderea TVA de la 24% la 20% este prevăzută începând cu 1 ianuarie 2016, iar din 2018 – de la 20% la 18%.