08.02.2019 00:18

Bugetul pe 2019, mărul discordiei politice

Bugetul pe 2019, mărul discordiei politice
Galerie foto

VIOLETA STANCIU


Bugetul pe 2019... o bombă cu ceas! Transferarea tuturor cheltuielilor cu asistența socială către unitățile administrativ teritoriale, așa cum reiese din proiecția bugetară pe anul 2019, care s-a aflat în aceste zile în dezbatere publică, riscă să blocheze activitate multor administrații locale. Dacă primăriile mari, de orașe și municipii, și-ar permite, cât de cât, să suporte plata acestor cheltuieli, dar cu condiția suprimării investițiilor, unitățile administrativ teritoriale mici și mijlocii vor intra în colaps financiar, pentru că, în cele mai multe cazuri, numărul persoanelor cu handicap și însoțitorii acestora depășesc numărul salariaților dintr-o primărie.

Pro România: „Nicio unitate administrativ teritorială de mărime mică sau medie nu-și poate permite acest efort”

Primul care a semnalat acest neajuns, la începutul acestei săptămâni, a fost senatorul PRO România, Adrian țuțuianu. „UATurile sunt extrem de serios afectate pe ceea ce înseamnă investițiile pentru că, prin proiectul de buget, așa cum este el astăzi, se transferă către aceste UAT-uri foarte multe cheltuieli și ca rezultat al unor norme din legea bugetului, dar și ca rezultat al adoptării OUG 114/2018 mult discutată și controversată, în condițiile în care impozitul pe venit s-a diminuat anul trecut, ca urmare a aplicării programului de guvernare pe care l-am susținut și eu, impozitul pe venit sa diminuat cu 6%. În 2018, pentru o persoană cu dizabilități și pentru asistenții personali, cheltuielile se împărțeau așa: 90% suporta bugetul de stat și 10% UAT –urile. Astăzi, tot ce înseamnă asistență socială, 100% se transferă la bugetele locale. Și luăm un exemplu foarte simplu - un asistent personal are un salariu minim de 2080 lei, adăugăm la acesta 347 lei indemnizația de hrană și 1450 de lei voucherul de vacanță și ne rezultă 3877 de lei. O comună mare, de exemplu Băleni, Dragomirești sau Dragodana înseamnă 50 de asistenți personali x 3877 de lei x 12 luni, ceea ce înseamnă 2.326.200 lei/an. Până acum o primărie plătea 2030 de lei, adăugăm indemnizația persoanei cu handicap 1216 lei x 12 x 50 dădea 722.600 de lei. Deci o localitate cu 50 de asistenți personali și 50 de persoane cu handicap plătește în total 3.055.800 de lei. În afara orașelor mari care au resursele acestea, nicio unitate administrativ teritorială de mărime mică sau medie nu-și poate permite acest efort, nici măcar localități mari cum este Răzvad, Dragomirești, Dragodana, Băleni sau Voinești care să spunem că au venituri proprii suficiente. Vor plăti aceste cheltuieli, dar vor rămâne fără bani de investiții. Este una dintre păcălelile mari care vine din acest buget și pe care noi o să încercăm s-o modificăm în Plen, dacă rămâne așa, sigur pornind de la ideea că nu suntem decât 21 de persoane și nu o să putem să răsturnăm noi această situație, dar sperăm ca toate partidele politice să conștientizeze că UAT –urile vor fi puse în imposibilitatea de a susține cheltuielile în anul 2019”, a declarat senatorul Adrian Țuțuianu, la conferința de presă de la PRO România din această săptămână.

PNL: „Au scăpat de problema persoanelor cu dizabilități, problemă care, după părerea mea, trebuie gestionată la nivel național, nu la nivel local”

„Guvernul Dăncilă, dar de fapt Dragnea – Vâlcov pentru că ei conduc Guvernul României, au găsit încă o treabă... cum să mai ia bani de la primării ca să scape ei de la cheltuielile generale. Au zis stați că vă dăm chipurile mai mulți bani la primării, pentru că într-adevăr se dau un pic mai mult decât anul trecut, dar în schimb pe partea cealaltă se diminuează cu aceste cheltuieli. Deci, cu alte cuvinte, au scăpat de problema persoanelor cu dizabilități, problemă care, după părerea mea, trebuie gestionată la nivel național, nu la nivel local. Și vă dau exemplu Primăria Răcari care are 130 de persoane care trebuie finanțate, oamenii au acest drept, este normal să se întâmple, dar de unde... că Primăria nu primește suficienți bani pentru a rezolva această problemă. În aceeași situație sunt și Primăriile Titu și Găești. Se ajunge la niște sume extraordinar de mari și vor fi primării care se vor afla în imposibilitatea de a plăti acești bani... și asta înseamnă din nou diminuarea investițiilor. Cei de la guvernare, Guvernul PSD a rezolvat această problemă foarte simplu, a aruncat-o pe primari și ei au scăpat... ”, a precizat președintele PNL Dâmbovița, Virgil Guran.

ALDE: „Dacă rămâne așa, cu siguranță trebuie ca bugetul să acopere și aceste cheltuieli”

„Nu comentez vorbe, eu comentez fapte... Până în acest moment s-au discutat niște propuneri astfel încât bugetul să iasă cât mai bine constituit ca să poată să intre în ședința de Guvern... și apoi în Parlament. În acest moment pot fi multe propuneri. Atunci când va fi una propusă în mod oficial... da. Deci nu discutăm propuneri... Dacă rămâne așa, cu siguranță trebuie ca bugetul să acopere și aceste cheltuieli, pentru că altfel cu siguranță nu ar fi motivant pentru primării”, a completat și Ionel Petre, președintele ALDE Dâmbovița.