11.01.2022 00:17

Bugetele industriei de Apărare vor fi aprobate până în luna mai

Bugetele industriei de Apărare vor fi aprobate până în luna mai
Galerie foto

*„Pe investiții, ne-a dat vești bune, că lucrează la sume importante pentru modernizarea și retehnologizarea industriei de apărare”

 

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Economiei, Florin Spătaru, europarlamentarul Mihai Tudose, senatorul Titus Corlățean și președintele CJD, Corneliu Ștefan, s-au întâlnit la Mija cu liderii Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică pentru a discuta despre viitorul industriei de Apărare, care trebuie să redevină o componentă importantă a economiei naționale. Liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA ne-a declarat ieri că discuțiile purtate cu factorii responsabili au fost deosebit de constructive și că ministrul Economiei a venit cu răspunsuri concrete la toate problemele ridicate de partea sindicală.

„Vineri, 7 ianuarie, la solicitarea ASIAA, a avut loc o întâlnire cu factorii responsabili pe industria de apărare care a avut loc în județul Dâmbovița, la Mija. Au fost invitate persoane cu responsabilități pe industria de Apărare și mă refer la ministrul Economiei, Spătaru, dar și oameni politici cu care noi suntem în legătură permanentă și am beneficiat de sprijin imens din partea dumnealor și mă refer la Mihai Tudose care este un apropiat al industriei de Apărare, fost premier, d-ul senator Titus Corlățean care întotdeauna a răspuns prompt la solicitările noastre, indiferent de zi și oră, și am considerat că nu este rău să îl invit și pe d-ul președinte al CJD, Corneliu Ștefan, având în vedere că județul Dâmbovița este legat mult de realizările Consiliului Județean. A participat și d-ul consilier Gabriel Purcaru. Vreau să vă spun că atât eu, cât și colegii suntem mulțumiți de întâlnirea care a avut loc pentru că ministrul Economiei a venit cu lucruri concrete la ceea ce noi am înaintat la prima întâlnire care a avut loc la minister, cu ceva timp în urmă... Spre exemplu, a venit cu răspunsuri concrete pe bugete, după zbaterea din 2021, când am reușit în final să luăm banii după aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli... Ministrul ne-a promis că, anul acesta, bugetele industriei de apărare vor fi aprobate până în luna mai, deci se ocupă personal. M-au bucurat veștile care ni s-au dat referitoare la nucleu și anume la aprobarea unei sume cu 3 milioane de lei mai mari decât anul trecut dar și deschiderea ca, în condițiile în care lucrurile impun, să mai suplimenteze suma în vară și să o facă prin rectificare de buget. De asemenea, pe investiții, ne-a dat vești bune că lucrează la sume importante pentru modernizarea și retehnologizarea industriei de apărare. Un lucru care l-a spus foarte răspicat ministrul este acela că împărtășește punctul de vedere al sindicatelor în ceea ce privește proasta salarizare din industria de apărare și că trebuie să se găsească soluții pentru a se putea atrage tineretul”, a declarat liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu.

 

„Industria de apărare poate redeveni o componentă importantă a economiei naționale,

dar și a județului Dâmbovița’’

 

Este nevoie de o retehnologizare rapidă a liniilor și echipamentelor de producție din industria de apărare! Aceasta este concluzia trasă de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan după întâlnirea recentă cu reprezentanții Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA), iar pentru susținerea acestor investiții complexe se ia în calcul accesarea de fonduri europene.

„Împreună cu ministrul Economiei, Florin Spătaru, europarlamentarul Mihai Tudose și senatorul Titus Corlățean, am discutat la Mija, cu liderii Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică. Industria de apărare poate redeveni o componentă importantă a economiei naționale, dar și a județului Dâmbovița. Pentru a fi competitivi, trebuie să avem însă în vedere retehnologizarea liniilor și echipamentelor de producție, investiții pentru care trebuie să luăm în calcul accesarea de fonduri europene. Uzinele din țară, dar și cele dâmbovițene, UPS Dragomirești, UM Mija și Uzina Automecanica Moreni, trebuie să țină pasul într-un mediu concurențial extrem de puternic. Accesul pe piața externă este condiționat clar de calitatea produselor livrate și de prețul acestora, iar pentru ca ambii factori să fie îndepliniți, avem nevoie de sprijinul ministrului Florin Spătaru”, a precizat președintele CJD, Corneliu Ștefan.

 

 

Violeta Stanciu