09.01.2023 00:18

Botezul Domnului la Catedrala Mitropolitană

Botezul Domnului la Catedrala Mitropolitană
Galerie foto

Cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, în ziua de vineri, 6  ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Părintele Vicar Eparhial, a săvârșit Sfânta Liturghie, la Catedrala din Târgoviște.

Mitropolitul Nifon a oficiat, la final, slujba Agheasmei celei Mari pe platoul din fața sfântului locaș, în prezența a numeroși credincioși pe care i-a binecuvântat cu apă sfințită, ce, de altfel, le-a fost dăruită, apoi, în sticle special pregătite.

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a evocat importanța teologică, spirituală și misionară a Botezului Domnului, sărbătoare ce a descoperit lucrarea Preasfintei Treimi în lume, pentru mântuirea noastră, dar și nevoia de înnoire a ființei umane prin intermediul harului Sfântului Duh. Cel fără de păcat S-a botezat, ca semn văzut al faptului că a luat asupra Sa păcatele noastre, eliberându-ne din sclavia păcatului și a morții, atât pe noi, cât și întreaga creație-darul minunat al Tatălui ceresc pentru noi și unicul spațiu al existenței noastre.

Chiriarhul nostru a vorbit și despre urgența ecologică a lumii noastre, evidențiind nevoia de a păstra creația curată de poluare, mai ales de acea poluare morală care este foarte gravă, fiindcă este vorba despre răutate, invidie, minciună, poftă de stăpânire și vanitate, adică despre tot ceea ce alterează relațiile dintre oameni în societatea noastră.

Botezul Domnului este o chemare la curățirea gândurilor, a sentimentelor și a voinței noastre, un moment de binecuvântare al existenței noastre prin intermediul apei - simbolul prin excelență al vieții, dar și mijloc de sfințire și de bucurie. Înaltul Ierarh a arătat și foloasele duhovnicești ale Agheasmei celei Mari și modalitatea prin care credincioșii pot beneficia cât mai intens de roadele ei spirituale.

 

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei