16.09.2014 00:15

Bolile psihice fac ravagii în județ

Bolile psihice fac ravagii în județ
Galerie foto

❚ Alături de infarctele miocardice și diabet, acestea sunt afecțiunile grave care lovesc un număr din ce în ce mai mare de tineri ❚ Dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, cere programe ministeriale care să pună accent pe prevenție și pe depistarea din timp a bolilor

V. STANCIU


Afecțiunile psihice în rândul tinerilor au crescut într-un ritm îngrijorător în județul Dâmbovița în ultimii ani! Semnalul de alarmă a fost tras recent de președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu.

Stresul cotidian, nesiguranța zilei de mâine, lipsa locurilor de muncă sunt, cel mai probabil, cauzele principale care îi aduc pe tinerii din ziua de azi în pragul disperării. În afara bolilor psihice, tinerii se confruntă tot mai des cu o creștere alarmantă a infarctelor miocardice, afecțiune care în trecut era specifică persoanelor de vârsta a treia.

De asemenea, o altă boală cu incidență crescută în rândul tinerilor este diabetul. În opinia președintelui Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu, prevenția ar trebui să joace un rol mult mai important în contextul socio-economic actual, dând ca exemplu pozitiv programul fostului ministru al sănătății, Eugen Nicolăescu.

 

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

„Indiferent cât de mare este investiția în prevenție,

este cu mult mai mică decât investiția de a-l trata pe om”

În urma analizelor medicale gratuite efectuate la acel moment, au fost depistate în rândul tinerilor afecțiuni pe care aceștia nici măcar nu bănuiau că le au.

„A crescut numărul de infarcte la persoanele tinere. De asemenea, crește numărul afecțiunilor diabeticilor. Scade natalitatea. A crescut și crește în continuare numărul afecțiunilor psihice la tineri, crește diabetul. În cazul afecțiunilor psihice, a depresiei, tinerii nu trebuie să aș- tepte, nu trebuie să le fie rușine, pentru că sunt atâția factori. Dacă într-o săptămână, două e ceva care se repetă, nu trebuie să stai, trebuie să mergi să vorbești cu cineva, să vezi dacă e nevoie de tratament sau e nevoie pur și simplu să stai de vorbă. Programul acela de pe vremea primului ministeriat al lui Eugen Nicolăescu a avut rezultate. Atunci am descoperit pacienți cu boli de care aceș- tia nici măcar nu vroiau să știe. Dacă se mergea în continuare, dacă se făcea prevenție, era bine. Indiferent cât de mare este investiția în prevenție, este cu mult mai mică decât investiția de a-l trata pe om. Încerci să-l vindeci, dar de multe ori nu reușești. Aceste costuri sunt mai mari față de costurile de prevenție”, a precizat dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița.