23.06.2016 00:19

Bobârnacul de la Sofia

Bobârnacul de la Sofia
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


Or fi prietenii noștri de peste Dunăre – așa cum i-a văzut cu duioșie Eminescu, fără niciun fel de discriminare – „bulgăroi cu ceafa groasă” -, numai că ei, indiferent de cum au gâtul, nu sunt dispuși să le sufle cineva în ciorbă. Chiar și cu un sfat.

Însă ce s-a petrecut mai zilele trecute la Sofia, când președintele României se afla pe acolo în vâjâială oficială, m-a cam pus pe gânduri. La un moment dat, în toiul convorbirii cu domnul Boiko Borisov, premier al Bulgariei, a făcut propunerea sau a sugerat – în ce formă nu știm încă – cum că ar fi de bine ca la Marea Neagră să se pună de-o flotilă multinațională NATO, bineînțeles și cu participarea navelor sub pavilion alb-verde-roșu. Și, spre stupoarea înaltului oaspete de la București și a însoțitorilor, premierul B.B. și-a ieșit din pepeni și i-a dat un bobârnac cu alto voce propunătorului de au răsunat văile și culmile Vitoșei, zicându-i că „este penibil”. Hopa! Eu aș fi părăsit Sofia imediat. Să traducem. Dom le președinte, asta nu se poate, Bulgaria nu dorește să vadă la Marea Neagră decât iahturi și bărcuțe, malurilei să clipocească în pace, nu ne interesează durerile României. Și președintele nostru a rămas mut, cum îi e, de altfel, felul. Acu’, că veni vorba, nu este de crezut că președintele Iohannis s-a dus așa, câine surd la vânătoare, fără știrea mai marilor NATO și Bruxelles-ului – sau, și mai sigur, a primit sarcină diplomatică de pe acolo -, cu atât mai mult ar părea curioasă și deplasată reacția premierului bulgar care nu cred să nu fi știut cum stau lucrurile.

Atunci? Atunci e că Sofia nu-și uită originea comună slavă cu Moscova – deci, sângele apă nu se face -, și că are interese vitale economice de supraviețuire cu Rusia, că doar nu mai e niciun secret că flotila aia ar fi îndreptată cu provele către Crimeea, plus visul, încurajat de Kremlin, de a înșfăca de la România Dobrogea. Iar frica de țarul Putin e existențială. La care se adaugă, firesc și netrucat, patriotismul recunoscut al bulgarilor. Și ca să nu fi fost luat la rost, președintele Iohannis nu era obligatoriu să fi cunoscut toate datele problemei? Ori nu are arta discuțiilor diplomatice? De bună seamă că și premierul B.B. a fost un „bulgăroi cu ceafa groasă”, iar onoarea lui herr Iohannis a fost reperată. Aș vrea să iau act acum și de reacția NATO și Bruxelles-ului. Sau Iohannis a fost trimis, premeditat, pe post de nadă și, în rest, doar murmurul din culise. La București, atenția ar trebui mărită!