13.03.2015 00:25

Blindatul morenar SAUR 2 nu este dorit de Ministerul Apărării

Blindatul morenar SAUR 2 nu este dorit de Ministerul Apărării
Galerie foto

❚ Liderul sindical din Automecanica, Constantin Bucuroiu, a declarat că are informații potrivit cărora într-o adresă remisă Președinției de Ministerul Apărării se susține că Armata nu va cumpăra blindatul morenar SAUR 2 pentru că nu ar răspunde cerințelor ❚ „Absolut de nicăieri nu rezultă care sunt aceste cerințe. În șapte ani, de când este SAUR, tu, ca Minister al Apărării, care ai interes să dezvolți economia românească, nu spui care sunt cerințele pe care SAUR nu le-ar îndeplini? Acesta mi se pare un lucru destul de grav”, acuză liderul sindical dâmbovițean ❚ Iar supărările nu se opresc aici: deși sindicatele s-au adresat premierului și președintelui în speranța că aceștia vor... salva Apărarea, nu există nici măcar acum, la jumătatea lunii martie, un program de mentenanță ❚ Cele două sindicate cer de urgență o nouă întâlnire cu ministrul Economiei, Mihai Tudose: pe de o parte pentru că, la o lună după promisiunile făcute de acesta în județ, nu s-a mișcat nimic, pe de altă parte, vor lămurirea situației produsului SAUR 2

ANA MARIA POPESCU


Sindicatul „Dreptatea” din SC Automecanica Moreni și Federația Sindicală „Solidaritatea Metal” din Cartel Alfa au solicitat o întâlnire de urgență cu ministrul Economiei, Mihai Tudose. Sindicaliștii sunt nemulțumiți că măsurile promise în urmă cu o lună, la vizita ministrului în județ, nu se materializează. Constantin Bucuroiu, lider sindical în Automecanica Moreni și secretar pe probleme de Apărare în Federația „Solidaritatea Metal”, semnalează că situația de acum din uzină este mai grea decât anul trecut și cere ministrului Economiei o nouă întâlnire. „Această nouă discuție privește produsul SAUR 2 și programul anual de reparații. În uzină nu s-a mișcat nimic. Dar noi avem informații că aici problema este la Ministerul Apărării. Am văzut un răspuns la o adresă către președinție în care Armata spune că nu cumpără SAUR, din cauză că nu ar îndeplini cerințele MApN. De nicăieri, absolut de nicăieri nu rezultă care sunt aceste cerințe. În șapte ani, de când este SAUR, tu, ca Minister al Apărării Naționale, care ai interes să dezvolți economia românească, pentru a putea să aibă buget armata, tu, în șapte ani, nu spui care sunt cerințele alea pe care SAUR nu le-ar îndeplini? Acesta mi se pare un lucru destul de grav”, a arătat revoltat liderul sindical Constantin Bucuroiu.

Sindicaliștii cred că nu există niciun interes pentru salvarea Apărării

Iar supărările sindicale nu se opresc aici, mai ales că, deși s-a ajuns la jumătatea lunii martie, încă nu există un program de mentenanță: „Plus de asta avem răspunsuri de la președinție și de la premier, precum că se va respecta programul multianual de reparații. Păi nici măcar nu se vorbește de programul de mentenanță pe anul 2015. Or, dacă mergem cu salturile astea și cu spusele astea, deja Uzina Automecanica Moreni înseamnă că urmează să-și închidă porțile”, a adăugat Constantin Bucuroiu. În opinia membrilor de sindicat, la nivelul Armatei, „există o altă miză decât cea de interes național. MApN a fost abordat anterior prin tot felul de scrisori. Dar anul acesta am apelat la președinție și la premier. Am zis că dacă acolo (n.r. la nivelul armatei) nu se ia nicio măsură, nu se face niciun pas, vom găsi la alt nivel înțelegere să ne aplecăm asupra industriei românești de apărare și asupra dezvoltării produselor românești”, a mai precizat liderul sindical dâmbovițean care a ținut să dea totuși un exemplu extern: în Polonia sunt luate măsuri speciale și deosebite pentru industria de apărare.

„Dacă la noi răspunsurile vin de la premier și de la președinte tot prin vocea Ministerului Apărării Naționale, este clar că nu se va face niciun pas înainte!”, a avertizat Constantin Bucuroiu. Vă reamintim că în urmă cu aproximativ o lună (pe 17 februarie a.c.), conducerea Ministerului Economiei s-a aflat într-o vizită în Dâmbovița. Ministrul Economiei, Mihai Tudose, însoțit de secretarul de stat pe industria de apărare din minister, Sorin Encuțescu, s-a întâlnit cu echipele manageriale ale companiilor de profil de la Mija, Moreni și Dragomirești. La acel moment, s-a susținut că societățile dâmbovițene de apărare, prin tehnologia modernă, chiar unicat, au perspectivele bune, cu condiția... să-și plătească datoriile, iar conducerea Ministerului susținea atunci că Dâmbovița este unul dintre „centrele pivotale” prin care industria națională de apărare se poate redresa.