12.10.2013 02:00

Blindatul morenar Saur 2, în teste la Craiova

Blindatul morenar Saur 2, în teste la Craiova
Galerie foto

CORVIN DUMITRICĂ


După ani de promisiuni fără nici o finalitate pentru Automecania Moreni, transportorul blindat Saur 2 ar putea ajunge în teatrele de operațiuni. Pentru prima dată de când a fost creată, „reptila” de fier a Automecanica Moreni părăsește incinta fabricii pentru a fi supusă unor teste de anduranță la Craiova.

 

 

Blindatul are aparatură la bord de ultimă generație și a primit toate calificativele de siguranță pentru militari, în ceea ce privește carcasa.

 

Testele vor stabili cum se comportă transportorul în diverse situații de urgență. Următoarele două săptămâni vor fi decisive pentru industria militară a României, pentru că dacă SAUR 2 va trece probele, acesta ar putea intra în dotarea armatei române și ulterior, vândut la export.

 

SAUR 2 are un motor de 360 de cai putere și un rezervor de 400 de litri, ceea ce îi asigură o autonomie de 700 de kilometri. Are o capacitate de 12 persoane, cu tot cu șofer.

 

Dan Tache, directorul general ROMARM, a declarat miercuri, 9 octombrie a.c., la o întâlnire la care a participat și ministrul Apărării, Mircea Dușa, că 50 de transportoare de la Moreni ar putea fi cumpărate de Ministerul Apărării.

 {GOOGLE_AD_BOX1}

SAUR 2 are un standard de protecție de 2b, iar Automecanica Moreni pregătește și TBT 8x8,care junge la un grad de protecție de 4, concurând astfel cu blindatele americane, mult mai scumpe.