23.08.2019 00:19

Biserica Sf. Nifon, cunoscută ca Biserica Sârbilor

Biserica Sf. Nifon, cunoscută ca Biserica Sârbilor
Galerie foto

Ștefan Khalil


 

Astăzi vom face o oprire la ctitoria ce se află în apropiere de Poarta Bucureștilor, și anume Biserica Sf. Nifon sau cum mai este aceasta cunoscută în zilele noastre, Biserica Sârbilor. Aceasta este situată în cartierul Matei Voievod, care mai este cunoscut ca fiind și Cartierul Sârbilor, ce este locuit de o comunitate majoritar bulgară.

Sunt multe legende care înconjoară trecutul acestui lăcaș de cult, dar pisania bisericii spune că vechimea acestei ctitorii de rugăciune, cu multe secole înainte, a început cu un sfânt lăcaș de cult în zilele lui Radu Voievod, lăcaș ce a fost zidit și de Sfântul Nifon, de Radu Voievod surghiunit: ,,ear în vremi prăpăditu; din temelie ziditu și hramul Sfântului Nifon pomenitu, de hristiani orășani Târgovești și alăturași străini ajutători și cu toate odoarele împăodobitu, ear dintru începutu au fost și stăruitori dumnelor d. Sandu Dudea, d. Gheorghe Zet Lazăr, d. lon Berindei, Tudorache Brat, Tănase Racoviceanu, Avram Zugrav, Nită Pârvu, d. Niculae Fusea, Petre Bădulescu în domnea luminatului nostru Barbu Știrbei voievod, fiind mitropolit d. Nifon leat 1854 decembrie 9″, acest text regăsindu-se în pisania bisericii pe care o vedem astăzi. 

O altă pisanie ce datează din anul 1854 amintește de faptul că biserica a fost clădită de Nifon, fostul patriarh al Constantinopolului, fiind ,,din temelie rezidă” de locuitorii orașului între anii 1852 -  1854. Pentru că vremurile grele s-au năpustit asupra monumentului, acesta a avut nevoie de mai multe intervenții. Astfel, între anii 1898 – 1903 bisericii i-au fost făcute reparații, în anul 1903 aceasta fiind și zugrăvită.

În anul secolul al XVIII-lea, așezământul este menționat de Mihai Cantacuzino  sub numele de „biserica mahalaua sârbească”, aceasta fiind și atestată la începutul aceluiași secol. Biserica Sfântul Nifon figurează și în catagrafia orașului din anul 1810. După ce biserica a fost zugrăvită în anul 1903, aceasta va fi sfințită ceva mai târziu. Arhitectura ctitoriei este una remarcabilă, cu un caracter aparte. Vedem și astăzi că se păstrează două copii ce datează de undeva de la începutul secolului al XX-lea al icoanei hramului, ce descria pasaje din opera lui Gavril Protul, privind viața Sfântului Nifon și o icoană de mari dimensiuni (133 x 80 cm) a sfântului Nifon, care provine din a doua jumătate a secolului  al XVIII-lea, dinainte  ca biserica să fie rectitorită.

Icoana este diferită de celelalte pentru că în colțurile de sus ale acesteia sunt pictate două scene din viața Sfântului Ierarh Nifon. În fiecare an, creștinii din comunitatea sârbilor vin de Paștele Cailor, ce se sărbătorește în fiecare an în prima sâmbătă din postul Paștelui, de Sfântul Toader. Aici, la Biserica Sfântul Nifon, se strâng reprezentanți din comunitatea bulgară, iar gospodinele prepară koncete: figurine dintr-un aluat special ce reprezintă calul. Koncetele sunt duse dimineața la biserică, unde sunt sfințite. După ce se termină slujba, imediat ce se iese din biserică, preotul sfințește grădinarul și calul, iar femeile din comunitatea bulgărească împart koncete.