24.11.2014 00:20

Bienala de artă plastică "Gheorghe Petrașcu" la Târgoviște

Bienala de artă plastică
Galerie foto

P.D.


Ediția a XII-a a Bienalei de artă plastică „Gheorghe Petrașcu” a debutat la Târgoviște săptămâna trecută, la Muzeul de Istorie, în organizarea Consiliului Județean Dâmbovița, în colaborare cu Complexul Muzeal Curtea Domnească.

Vineri, 21 noiembrie a.c., a avut loc vernisajul, iar expoziția cu lucrările de pictură și sculptură ale artiștilor plastici concurenți va fi deschisă până pe 10 ianuarie 2015. La secțiunea pictură, premiul I i-a fost atribuit lui Vasile Sitari, din Republica Moldova, pentru lucrarea „Rodii” (tehnică mixtă – 2013). Pentru județul Dâmbovița, studenta Alexandra Băltan din Târgoviște a adus premiul al II-lea, cu lucrarea „Societate” (ulei pe pânză – 2014). Premiul al III-lea a fost obținut de Vasile Barb, din județul Alba, cu lucrarea „Fructul păcatului” (acrilic – 2012), iar Mihai Serbănescu cu lucrarea „Simfonie” (acrilic – 2014) și Marin Cârstea, cu „Peisaj din Moșteni” (ulei – 2014) au intrat în posesia mențiunilor.

La secțiunea sculptură, câștigătorii au fost: premiul I – Ilarion Voinea pentru lucrarea „Stefan Luchian” (bronz), premiul II – Viorel Ivanovici cu „Sfinx” (piatră și bronz), premiul III – Daniel Mihnea Grigore, cu „Pasăre” (lemn și bronz).

Directorul Complexului Curtea Domnească, Ovidiu Cârstina, a menționat:

„Lucrările premiate rămân în patrimoniul muzeului. În felul acesta, ne dezvoltăm colecțiile de artă ale muzeului”.

Juriul bienalei a fost format din: Valter Paraschivescu (muzeograf, membru în Consiliul Director al Uniunii Artiștilor Plastici din România), Mihai Rusen (prodecan al Facultății de Arte Plastice a Universității Naționale de Arte), Andrei Scărlătescu (artist plastic), Maria Neacșu (muzeograf artă), Daniela Iamandi (restaurator, șef secție), Marius Stănescu (secretar).