13.10.2015 00:20

"Bibliotecmilcafe" în Garnizoana Târgoviște


Galerie foto

V. VOINESCU


Garnizoana Târgoviște nu este doar una dintre garnizoanele cele mai semnificative din Sistemul Național de Apărare, dar, datorită unor oameni de inițiativă în uniformă, este și un spațiu reprezentativ al culturii vechii Cetăți de Scaun voievodal.

Astfel, vineri, 9 octombrie a.c., la Biblioteca de Garnizoană de la Comandamentul Bazei 1 Logistice Teritoriale „Carpatica”, din inițiativa col. Petre Jianu, locțiitorul Comandantului Garnizoanei Târgoviște, a fost lansată manifestarea – care se vrea a fi cu caracter permanent – „Bibliotecmilcafe” (denumire lesne de înțeles). Dorindu-se a fi un cenaclu de dialog cultural, desfășurat într-o atmosferă de intimitate educativ- spirituală, acest rost a fost pus în evidență chiar dintru debut, amfitrionul, responsabila bibliotecii, Carmen Călimănescu, moderând cu grație fiecare moment. Unul dintre aceste momente l-a constituit – fiind o surpriză emoționantă – chiar pentru cel invitat – sărbătorirea, cu prilejul împlinirii a 78 de ani de viață a omului de cultură târgoviștean George Coandă, un apropiat colaborator al Garnizoanei târgoviștene.

Un altul a fost întâlnirea cu un grup de elevi talentați de la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, recomandați de prof. Loredana Oană, și care, fiecare, și-a făcut cunoscut, în formă literară, gândurile și sentimentele despre Armata Română și eroii săi. Toți cei prezenți au avut o revelație: elevii dintr-o școală târgovișteană percep armata țării ca pe o apărătoare a patriotismului, a independenței și suveranității, eroii căzuți pe „câmpurile de onoare” fiind simboluri ale dăruirii României în istorie. Ultimul moment, care a produs o puternică emoție, a fost întâlnirea cu scriitoarea elevă Lorelai (Alberta Moșneguțu), adoptată de ceva vreme drept „copil de trupă” al Batalionului 114 Tancuri, suferind de un nefericit handicap, uimind o întreagă țară prin curajul cu care își înfruntă destinul autodepășindu-se, și care și-a lansat câteva din cărțile sale, oferind, totodată, și un recital de muzică ușoară. „Bibliotecmilcafe” a debutat, așadar, cu dreptul, iar cei care i-au fost organizatori merită felicitări.

Au ținut să fie prezenți la acest debut de manifestare culturală col. Bogdan Călimănescu - din partea Ministerului Apărării Naționale, col.(r) Gheorghe Șerban – președintele Filialei „Mihai Viteazul” Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, ziarul central al Armatei Române „Observatorul Militar”, lt.col. Dănuț Cruceru – comandantul Batalionului și, bineînțeles, inițiatorul „Bibliotecmilcafe”.