20.06.2022 00:15

Bibliotecarii migrează spre funcționari publici

Bibliotecarii migrează spre funcționari publici
Galerie foto

În 11 localități din județul Dâmbovița, bibliotecile publice nu mai funcționează. Unul dintre motivele care au dus la această situație este migrarea bibliotecarilor către primării. Mulți aleg această opțiune din cauza salariului mai avantajos. În cadrul unei conferințe de presă susținute recent la sediul filialei Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, managerul instituției, Agnes Terezia Erich, a declarat că migrarea bibliotecarilor spre primării devine o problemă care ia amploare la nivel național.

Legea bibliotecii se află acum la cabinetul parlamentarului Ionuț Vulpescu, nu se știe când va intra în vigoare, dar cu siguranță ar ajuta la reducerea numărului de localități care nu au nicio bibliotecă. Exisă și exemple pozitive, a mai dezvăluit managerul Agnes Terezia Erich. Gura Ocniței are două filiale de bibliotecă și biblioteca comunală.

„Există o problemă la nivel județean, dar și național în ceea ce privește bibliotecarii. Mulți dintre aceștia migrează spre primării. Motivul este pentru că salariile sunt mai mari. Din acest motiv, foarte multe biblioteci ajung să se închidă. Încercăm pe toate căile să-i facem pe primari să conștientizeze rolul important al bibliotecii și faptul că biblioteca l-ar putea ajuta chiar și pe primar în activitatea lui. Este o instituție care oferă vizibilitate. Avem și exemple pozitive, Gura Ocniței, care are două filiale, pe lângă biblioteca comunală. În acest moment, legea bibliotecii este la cabinetul domnului Ionuț Vulpescu. Ne punem de acord la nivelul Comisiilor Naționale al bibliotecilor de tehnică legislativă” , a transmis managerul Bibliotecii Județene, Agnes Terezia Erich.

 

 

Ștefan Khalil