29.07.2014 00:21

Bebeluși abandonați la naștere

Bebeluși abandonați la naștere
Galerie foto

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Asociația „Salvați copiii!” atrage din nou atenția că România este pe locul I în Uniunea Europeană la mortalitatea infantilă cu o rată de 9 la mie, dublă față de media europeană (4 la mie). Cu toate acestea, s-a diminuat bugetul alocat secțiilor maternale (în număr de 166), unde se nasc prematur 20-30 mii de copii, după cum susțin reprezentanții Asociației – „o măsură ilegală, neconstituțională și antieuropeană”.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

 Copiii nedoriți

„În județul Dâmbovița, secții maternale se află la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, la Moreni, Pucioasa, Găești și Titu. Asociația «Salvați copiii!» are filiale la Colegiul Național «Constantin Cantacuzino» și la Școala gimnazială «Mihai Viteazul », care desfășoară proiecte specifice în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului”, ne-a precizat Cerasela Gurgu, consilier și purtător de cuvânt al Asociației în Dâmbovița.

În anul 2011, în județ, au fost abandonați la naștere 36 de copii, în 2012 – 27, în 2013 – 36, iar în semestrul I al acestui an – 13. Copiii părăsiți sunt preluați de asistenți maternali, iar în cazul bebelușilor pentru care nu există informații privind părinții este sesizată poliția.

„Informăm și primăria, și organele locale, deoarece interesul este pentru copil și societate să crească în familie, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare. Apoi facem procedura către instanță, pentru adopție, care hotărăște până la rudele de gradul IV”.

În acest context, mai menționăm că România este semnatară a Convenției ONU pentru Drepturile Copilului, asumată din anul 1990.