29.04.2014 08:20

Bărbulețu: prăpădul alunecărilor de teren

Bărbulețu: prăpădul alunecărilor de teren
Galerie foto

❚ În două nopți, dealul s-a scufundat cu tot cu livezi și pădurea de plopi ❚ La prima evaluare a situației, specialiștii Prefecturii, ai ISU și ai Apelor Române au căzut de acord că nu au mai văzut alunecări de o asemenea amploare și nici soluții pe termen scurt nu sunt ❚ “Despre Apocalipsă poți filma aici fără nici o problemă!”, a declarat Marin Cristian, de la Prefectura Dâmbovița, îngrijorat și de lacurile formate în făgașuri, dar și de posibila obturare a unui pârâu în zonă ❚ Primarul Marian Alexe este îngrozit: urgia este la 100 de metri de casele oamenilor

 

CORVIN DUMITRICÃ


 

Au investit sute de mii de lei în livezi, iar acum au dispărut în câteva ore, înghițite de pământ! Proprietarii livezilor distruse de alunecările de teren din comuna Bărbulețu încearcă să mai salveze câțiva dintre pomii căzuți.

 

Reprezentanții Prefecturii, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgentă și ai Apelor Române au venit ieri în zonă pentru a face o primă evaluare a situației. Prima concluzie este că alunecarea de teren nu se va opri prea curând, mai ales ca meteorologii anunță revenirea ploilor.

{GOOGLE_AD_BOX1}


“Este incredibilă adâncimea alunecării!”

Lucrul asupra căruia au căzut toți de acord este că nu au mai văzut alunecări de o asemenea amploare. Practic, spun ei, un deal întreg și-a schimbat conformația geologică, transformându-se în cratere adânci de mai bine de zece metri și late de peste 30 de metri. Pericolul mare este că falia va închide pârâiașul din zonă.

„Este incredibilă adâncimea alunecării! Soluții nu sunt, în orice caz nu soluții pe termen scurt. Aici totul trebuie făcut de anvergură, cu consolidare, cu șanțuri de scurgere a apei. Alunecarea este antrenată în continuare, deja are o lățime mare. Dacă este apă deja infiltrată, cum am văzut în toate făgașele astea, mai mult ca sigur că pământul va aluneca în continuare. Cred că e nevoie de specialiști, să facă niște studii foarte profunde. Bararea cursului pârâului va crea alte și alte probleme. Așa ceva este incredibil! Despre Apocalipsă poți filma aici fără nici o problemă!”, a declarat Marin Cristian, de la Prefectura Dâmbovița.

 

Localnicii, disperați

Localnicii au venit din nou în zonă și încearcă să mai salveze din pomii afectați. Cei care au investiții din fonduri europene se tem că le vor fi ceruți banii înapoi. Oamenii spun că, de doi ani, asupra lor se abat calamitățile: dacă anul trecut culturile de meri și pruni au fost distruse de grindină, anul acesta livezile au fost înghițite de pământ.

􀁺 “Încercăm să-i îndreptăm un pic, îi mai ajutăm și sperăm să nu mai plece pământul. Aveam vreo 300 de meri, nu am mai numărat cu ce am rămas, că nu am curaj”

􀁺 “Aveam două hectare cu 354 de pomi. Nu a mai rămas nimic, numai cratere. Am primit o sumă mare, dar… asta e agricultura! E posibil să ne ceară să restituim fondurile. Eu cred totuși că 50% este recuperabil, dar… Ãla e pom? În fundul pământului?! Ce poți să-i mai faci? Rădăcinile sunt pe afară. Majoritatea din ceea ce o să rămână cu siguranță se va usca. Am muncit aici 8 ani, de când tot investesc, asta e agricultura”.

 

Alunecările se apropie de case!

În zilele următoare autoritățile locale vor încerca să golească cele trei lacuri formate în urma alunecărilor de teren care au blocat cursul unui pârâu. Marian Alexe, primarul comunei, a declarat:

“Ne-au spus să dăm drumul la lacurile acelea, dar cum, nu știu, efectiv nu putem să intrăm cu utilajele aici. Venim cu oamenii, cu sapa și hârlețul. Neapărat trebuie făcut un studiu geo aici, să vedem cu ce bani și de unde. Față de ieri (n.n. duminică) a mai plecat o falie. Casele sunt la 100 de metri de alunecare. Se distruge și drumul, dar mi-e frică mai mult de case, că drumul se repară, dar casele și viețile oamenilor? Am luat legătura cu cei de la APIA, ne-au spus să facem un procesverbal de calamitate pentru persoanele care au accesat fonduri europene și să vedem ce facem mai departe. Eu sper să nu ajungem la restituirea sumelor, că nu e vina omului”, este îngrijorat edilul.