17.09.2014 00:14

Bani europeni chiar și pentru terenurile nelucrate

Bani europeni chiar și pentru terenurile nelucrate
Galerie foto

❚ Fie că muncesc sau nu terenurile, proprietarii primesc fonduri nerambursabile, cu condiția să aibă peste un hectar de teren în posesie și să existe un minim de măsuri de întreținere, respectiv arat sau discuit ocazional ❚ Suma nu este chiar mică, în 2013 UE a acordat 100 euro/an, în timp ce statul român este mult mai zgârcit și abia plătește 21 euro/hectar/ an, asta pentru terenurile cultivate ❚ Plățile pentru 2014 vor fi aprobate la sfârșitul acestei luni și vor ajunge în posesia fermierilor începând cu 16 octombrie

VIOLETA STANCIU


Bani de la Uniunea Europeană, dar și din bugetul național pentru deținătorii de terenuri agricole! Fie că lucrează sau nu terenurile, proprietarii primesc fonduri nerambursabile numai dacă au peste un hectar de teren în posesie.

Condiția principală impusă de Uniunea Europeană în cazul necultivării pământului este asigurarea unor minime măsuri de întreținere, respectiv un arat sau un discuit ocazional.

 

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

„Să nu-l lași cu bălării de 2 metri și să ai pretenția că l-ai îngrijit”

„La momentul acesta, schema de plată pe suprafață are două componente. Plata SAPS este contribuția de la UE care se acordă chiar și pe terenul necultivat, cu condiția ca acesta să fie întreținut în bune condiții agricole și de mediu. Ce înseamnă? Să-i faci o lucrare primară, să-l ari, să-l discuie ști măcar o dată. Să nu-l lași cu bălării de 2 metri și să ai pretenția că l-ai îngrijit. Anul trecut această plată pe suprafață a fost de 100 euro/hectar. Nu știm cât va fi anul acesta pentru că se stabilește la sfârșitul lunii septembrie, în ultima zi, la cursul valutar de atunci”, a precizat pentru fermierii dâmbovițeni Oana Năstase, purtătorul de cuvânt al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Dâmbovița.

 

Plățile vor începe peste o lună

Dacă UE plătește pentru un hectar de teren necultivat circa 100 euro/an, bugetul național este mult mai restrictiv. Pentru terenul cultivat, bugetul național plătește aproximativ 21 euro/ha/an.

Cel puțin așa au stat lucrurile în anul 2013!

„A doua componentă este ajutorul național tranzitoriu, care se dă pentru cultură. Acesta se plătește din bugetul național și a fost anul trecut de 21 euro/ha. În cazul în care omul are pășune, automat va lua doar plata pe suprafață, pentru că nu cultivă pășunea. La fel pentru livadă, pe că nu o cultivă anual. În cazul terenului arabil cultivat cu grâu se vor lua ambele plăți, și contribuția europeană și cea din bugetul național. Plățile încep la 16 octombrie, când se dă un avans din contribuția de la UE, iar începând cu 1 decembrie, încep plățile regulare (diferențele)”, a mai arătat Oana Năstase.