23.08.2018 00:19

Bacalaureat cu incidente

Bacalaureat cu incidente
Galerie foto

*Deja au fost înregistrate 3 incidente, câte unul la fiecare dintre cele trei centre de examen din județul Dâmbovița, în două dintre cazuri fiind vorba de tentativă de fraudă cu telefonul mobil

*Ieri, unui elev din Moreni i s-a făcut rău la Centrul „Ion Heliade Rădulescu”, însă, după acordarea îngrijirilor medicale, acestuia i s-a permis să reintre în examen

*„Încercăm să prognozăm și rezultatul final la ce-a de-a doua sesiune: un procent realist ar fi undeva la 30% de promovare. Dar până la urmă, 30% ar însemna totuși aproximativ 300 de copii care au promovat BAC-ul”

 

ANDREI VASILIU


 

 

Interviu cu prof. Sorin Ion, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița

 

Rep.: Cum se desfășoară probele din cea de-a doua sesiune de Bacalaureat în județul Dâmbovița?

- Avem înscriși în această sesiune 1084 de elevi și am organizat pentru aceasta trei centre de examen, toate în municipiul Târgoviște, la liceele Nicolae Ciorănescu, Voievodul Mircea și Ion Heliade Rădulescu. Pe probe, avem înscriși 394 la prima probă, desfășurată deja luni, 713 la proba de astăzi, matematică sau istorie - proba obligatorie din profil și 648 la proba la alegere de mâine (n.n. astăzi). Aproape conform „tradiției”, absenteismul în această sesiune este destul de mare, aș putea estima deja cam un sfert dintre cei înscriși au lipsit sau vor lipsi în continuare. Este oarecum explicabil: avem candidați înscriși fie dintre cei care au picat la sesiunea din vară, fie dintre cei care au fost corigenți în clasa a XII-a și nu s-au putut înscrie la prima sesiune. Adică elevi cu un nivel la cunoștințelor ceva mai scăzut.

 

Rep.: Ce incidente au existat la această sesiune în ceea ce privește tentativa de fraudă?

- Prima probă de luni s-a desfășurat fără incidente ieșite din comun, însă au fost eliminați doi elevi pentru tentativă de fraudă prin clasica metodă cu telefonul mobil. Au fost depistați în timpul probei, unul la Liceul „Nicolae Ciorănescu” și unul la „Voievodul Mircea”. Se pare că nu toți au înțeles că și cea de-a doua sesiune se desfășoară în aceleași condiții de seriozitate ca și prima. Nu suntem dispuși să facem niciun fel de compromis în acest sens.

 

Rep: La cea de-a doua probă ce incidente au existat?

- Am avut astăzi (n.n. ieri) un eveniment nedorit, în sensul că unui elev i s-a făcut rău, am chemat ambulanța, era operat de curând. Din fericire, a putut să reia examenul. I-au acordat îngrijirile la fața locului, în cabinetul medical școlar, sub supravegherea profesorilor asistenți, chiar și a mea, pentru că eram acolo, și i-am permis să se întoarcă în sală și să-și continue lucrarea pentru că, cine știe, poate are o șansă să promoveze. Elevul era de la Moreni, iar incidentul a avut loc la centrul de examen „Ion Heliade Rădulescu”. În toate centrele avem asistență medicală prin asistent medical, însă în această situație am fost nevoiți să chemăm ambulanța.

 

Rep.: În acest moment, realist vorbind, ce rezultate credeți că vor fi obținute de elevii care susțin probele în aceste zile?

- Una peste alta, este o sesiune, aș putea spune, normală, chiar dacă nu avem mari așteptări de la rezultatele finale, deși în vară, la prima sesiune, am avut o surpriză plăcută, sau poate nu chiar o surpriză. Deși la nivel național a scăzut promovabilitatea cu câteva procente, în județul Dâmbovița a crescut, ceea ce e un câștig de două ori. Asta arată că anul acesta, examenul de Bacalaureat a fost luat mult mai mult în serios. Încercăm să prognozăm și rezultatul final la ce-a de-a doua sesiune: un procent realist ar fi undeva la 30% de promovare. Dar până la urmă, 30% ar însemna totuși aproximativ 300 de copii care au promovat BAC-ul și cred că ar fi important și pentru Universitatea „Valahia” din Târgoviște ca o parte dintre ei să se înscrie acolo.

 

Rep.: Alte aspecte neobișnuite în desfășurarea acestei sesiuni care sunt?

- Sesiunea de toamnă e puțin atipică, în sensul că probele de competențe, pentru cei care nu au dat acele competențe lingvistice și de operare pe calculator, le susțin după probele scrise. E un număr destul de redus de elevi care nu au dat aceste competențe, dar afișarea rezultatelor se face după ce se desfășoară și aceste probe. Cu alte cuvinte, e un interval neobișnuit de mare între ultima probă scrisă și afișarea rezultatelor înainte de contestații.