09.02.2018 00:17

Bac-ul stă sub semnul întrebării

Bac-ul stă sub semnul întrebării
Galerie foto

❚ Profesorii sunt nemulțumiți de Legea 153/2017, privind salarizarea, de reducerea unor posturi, comasarea claselor și acuză discriminare în educație comparativ cu alte sectoare bugetare prin neacordarea unor sporuri ❚ Aceste nemulțumiri au fost înaintate Guvernului, pentru ca, în cel mai scurt timp, să fie discutate în vederea găsirii unei soluții ❚ „Dacă în maximum două săptămâni nu vor fi negocieri, se va trece la acțiuni de protest și se va începe cu boicotarea evaluării competențelor din cadrul primei sesiuni a Examenului Național de Bacalaureat 2018”, a declarat liderul SLÎ Dâmbovița, prof. Emil Poamă

VIRGIL VOINESCU


Prima sesiune a examenului național de Bac 2018 din luna februarie este în pericol de a nu se susține aceasta pentru că, nemulțumiți, profesorii care fac parte din comisii amenință cu boicotarea examenului, ne-a declarat liderul Sindicatului Liber Învățământ (SLÎ) Dâmbovița, prof. Emil Poamă. Acesta a spus că angajații din învățământ au o serie de nemulțumiri pe care le-a înaintat Guvernului, prin reprezentanții săi din cadrul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLÎ) pentru ca, în cel mai scurt timp, să fie discutate în vederea găsirii unei soluții.

„O problemă este și reducerea posturilor, din cauza costului standard pe elev”

„Subiectul cel mai important este Legea 153/ 2017, privind salarizarea, dar și reducerea posturilor din mai multe unități de învățământ, comasarea claselor, discriminarea personalului din educație, comparativ cu alte sectoare bugetare, prin neacordarea unor sporuri”, ne-a explicat liderul SLÎ Dâmbovița, prof. Emil Poamă.

„O problemă este și reducerea posturilor, din cauza costului standard pe elev, care este calculat greșit. Sunt și posturi unice care se desființează. La această oră, la nivel național, avem școli în care angajații nu-și vor primi salariile pentru că nu sunt contabili care să semnaze statele și ordinele de plată. Problema salariilor mici este de asemenea gravă. Prin Legea 153/2017, a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic și cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare fiind poziționat între 1,64 și 2,76 (coeficienți de ierarhizare), ceea ce înseamnă că această categorie didactică (de predare) este situată în treimea inferioară a grilei de salarizare”, a adăugat prof. Emil Poamă. În plus, a spus că și în rândul personalului nedidactic, prin aplicarea Codului Fiscal, se pierd bani. „Astfel, pierd câte 200 de lei cei ce au jumătate de normă și 54 lei la cei cu un sfert de normă”, a susținut liderul de sindicat. „Dacă în maximum două săptămâni nu vor fi negocieri se va trece la acțiuni de protest. Se va începe cu boicotarea competențelor din cadrul primei sesiuni a Examenului Național de Bacalaureat 2018, acestea culminând cu acțiuni sindicale de amploare, inclusiv greva generală”, a conchis liderul SLÎ Dâmbovița.