11.01.2018 00:18

"Aventura" cadastrării imobilelor la Valea Mare


Galerie foto

❚ Cadastrarea este gratuită doar pe hârtie, pentru că în realitate statul, prin Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, oferă o sumă fixă pentru cadastrarea unui imobil, dar din păcate, prețul pieței este mult mai mare decât plătește Guvernul ❚ La Valea Mare a început căutarea unei firme care să realizeze cadastrarea cu bani puțini, respectiv cu 60 de lei pentru fiecare imobil

ANA MARIA POPESCU


Guvernul și-a propus ca până în 2023 toate terenurile și clădirile din România să fie cadastrate, drept pentru care a lansat un program național în cadrul căruia toate imobilele din țară să fie înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru și publicitate imobiliară. Procedura este însă doar teoretic gratuită pentru că în realitate statul, prin Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, oferă o sumă fixă pentru cadastrarea unui imobil, însă din păcate, prețul pieței este mult mai mare decât plătește Guvernul. Acesta este motivul pentru care unitățile administrativ teritoriale nu prea se înghesuie să beneficieze de acest program gratuit, fondurile sunt mult prea limitate pentru ca proiectul să poată fi implementat cu succes. Sunt însă și localități care s-au „aventurat” totuși și au încheiat contracte cu ANCPI. Printre acestea se numără și localitatea Valea Mare din Dâmbovița, care după căutări îndelungate a reușit să găsească o firmă care să realizeze cadastrarea cu bani puțini, respectiv cu 60 de lei pentru fiecare imobil. Proiectul se află în desfășurare, până acum cadastrându-se aproape 400 de imobile din localitate.

„Am reușit în 2017 să finanțăm și cadastrarea gratuită a imobilelor, un proiect finanțat prin Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Suntem într-un stadiu destul de avansat cu acest proiect extrem de important pentru localitate. Am cadastrat undeva la peste 400 de imobile, dar mai avem de cadastrat... Aici lucrurile merg un pic cam greu, știți foarte bine că nu sunt foarte multe firme interesate să realizeze acest serviciu la prețul dat de ANCPI. Suma dată de ANCPI este de 60 de lei pentru fiecare imobil. Primăria nu a mai suplimentat suma, spre norocul nostru am găsit o firmă care să facă cadastrarea pe acești bani, 60 de lei pe imobil. Eu sunt un caz fericit, dar este foarte greu să reușești să faci cadastrarea localității cu atât de puțini bani”, a declarat primarul localității Valea Mare, Constantin Miu.