03.04.2015 00:16

Avansări în grad de Ziua Jandarmeriei Române

Avansări în grad de Ziua Jandarmeriei Române
Galerie foto

PETRE DRĂGUȚOIU


Ca preambul la Ziua Jandarmeriei Române, sărbătorită în fiecare an pe 3 aprilie, ieri la Târgoviște, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Mircea cel Bătrân” Dâmbovița a desfășurat, la sediul Corpului K al Universității Valahia, o ședință festivă.

La această activitate au participat: Ioan Marinesu - prefect, Adrian Țuțuianu - președintele CJD, Antonel Jîjîie - subprefect, Mihai Dincă, prim-procurorul D.I.I.C.O.T. - Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, Dragoș Popoiag - președintele Tribunalului Dâmbovița, Cristian Stan - primarul interimar al Târgovi ștei, Mihai Trifan - președintele A.T.O.P. Dâmbovița, șefii structurilor cu care cooperează Jandarmeria, ofițeri în rezervă și cadre militare în activitate, iar din partea Arhiepiscopiei Târgoviștei, arhidiacon Ionuț Ghibanu. Col. Costel Gavrilă, șeful Inspectoratului de Jandarmi Dâmbovița, a realizat un istoric sintetic al instituției și a subliniat că ocrotitorii Jandarmeriei sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, un simbol sub existența căruia jandarmii sunt apărători ai siguranței și ordinii publice.S-a dat citire mesajului viceprim-ministrului și ministru al MAI Gabriel Oprea și mesajului adresat de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, în care s-a subliniat necesitatea existenței acestei instituții pentru societatea de azi.

Cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, 3 ofițeri și 4 subofițeri au fost avansați în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, iar inspectorul șef, col. Costel Gavrilă, i-a felicitat pentru rezultatele deosebite obținute în activitatea desfășurată, în încheiere adresând tuturor jandarmilor „un prietenesc gând bun, putere de muncă și satisfacții alături de cei dragi, sănătate și bucurii”. Au mai fost acordate premii și diplome.

Scurt istoric

Pe data de 3 aprilie Jandarmeria Română sărbătorește 165 ani de când domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, a aprobat Hotărârea divanului Obștesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”. Jandarmeria a fost subordonată Ministerului de Interne și Ministerului de Război, a participat activ cu efective pe câmpurile de luptă din Războiul pentru Independență și din Primul și al Doilea Război Mondial. După anul 1929, prin reorganizarea Jandarmeriei Rurale, s-a înființat la Târgoviște Legiunea de Jandarmi Dâmbovița care a desfășurat activitate sub această titulatură până în anul 1949. După revoluția din decembrie 1989, a fost înființat Regimentul de Jandarmi din Târgoviște care a devenit ulterior Inspectoratul Județean de Jandarmi.