29.03.2016 00:15

Autoritățile de la Pietrari propun un program național de cadastru

Autoritățile de la Pietrari propun un program național de cadastru
Galerie foto

❚ Primarul comunei, Cornel Coman, susține că deocamdată impozitarea clădirilor se face aleatoriu, atâta timp cât nu este făcut cadastrul ❚ „Eu cred că ar trebui susținută (de la nivel guvernamental) cadastrarea tuturor bunurilor pe care le dețin proprietarii și după aceea să se facă impozitarea lor”, a declarat edilul comunei dâmbovițene, localitate în care anul acesta nu au crescut decât taxele și impozitele prevăzute expres în noul Cod Fiscal

ANA MARIA POPESCU


Acordarea unei bonificații contribuabililor care își achită obligațiile fiscale până la sfârșitul lunii martie a atras după sine creșterea încasărilor la bugetul local al comunei Pietrari! Pentru că legislația a permis acest lucru, autoritățile locale de la Pietrari au decis să vină în sprijinul cetățenilor, așa că încă de anul trecut au hotărât ca în 2016, evident cu mici excepții impuse de normele în vigoare și de Codul Fiscal, taxele și impozitele locale să rămână la nivelul anului 2015.

Acest lucru a fost de bun augur atât pentru administrația locală, cât și pentru contribuabilii pietrăreni care au profitat din plin până acum de facilitățile fiscale oferite de legislație și de autorități. Cu toate acestea, primarul localității Pietrari consideră că impozitarea pe terenuri și clădiri ar fi mai corectă dacă de la nivel guvernamental ar exista un program de susținere a cadastrării tuturor bunurilor pe care le dețin proprietarii, pentru a se cunoaște clar „averea” fiecărui contribuabil în parte. Potrivit edilului localității, Cornel Coman, cetățenii de la Pietrari mai pot beneficia de bonificația de 10% până la 31 martie, așa că mai sunt la dispoziție câteva zile pentru achitarea dărilor către stat, beneficiindu- se de reducerea aferentă.

„La Pietrari taxele și impozitele au rămas la fel ca anul trecut, au crescut numai cele prevăzute de Noul Cod Fiscal pe anumite sectoare. De exemplu, a scăzut impozitarea mijloacelor de transport certificate de primărie, de la 200 lei cât era înainte, la 156 de lei. Impozitul pe clădiri a crescut puțin... Măsurile sunt corecte numai că este normal, și ar trebui la nivel guvernamental să se inițieze un proiect pentru susținerea la nivel național a cadastrului, pentru că trebuie să impozităm corect, noi impozităm aleatoriu pentru că nu avem cadastrul făcut. Eu cred că ar trebui susținută cadastrarea tuturor bunurilor pe care le dețin proprietarii și după aceea să se facă impozitarea lor. Dar noi așa facem, mergem cu spatele. Cei care sunt serioși, până la 31 martie își plătesc impozitele, cei care sunt întradevăr oameni serioși, care își fac datoria către comunitate își plătesc dările, mai ales că au și o bonificație de10% dacă își plătesc integral toate taxele până la 31 martie”, a declarat primarul localității Pietrari, Cornel Coman.