14.09.2021 00:11

Autonomia strategică a Uniunii Europene (I)

Autonomia strategică a Uniunii Europene (I)
Galerie foto

La Bruxelles, încercăm să identificăm în permananță tentințele politice ale următoarelor luni. Există variabile speciale în toamna anului 2021, fie legate de evoluția crizei sanitare, alegerilor din Germania sau Franța, dar și despre impactul dosarului afgan asupra societății europene.

Dezbaterea despre viitorul Europei este lansată oficial și așteptăm să vedem concluziile miraculoase ale raportului din martie 2022. Permiteți-mi să anticipez principala concluzie a raportului de peste 6 luni, încă înainte de a avea conferințele tematice și de evaluarea intermediară.

Printr-o procedurã dificil de identificat acum, se dorește colectarea opiniei celor 446 milioane de cetățeni ai UE. Desigur dezbaterile vor avea loc, ideile se vor lansa, controversele vor apărea, dar vom ajunge la un document politic general, care de fapt va pregăti dezvoltările europene pentru următorii ani. Alegerile europene din 2024 pot să fie o bornă interesantă, un orizont palpabil atât pentru actualii aleși europeni, dar și pentru adminstrația europeană în general.

Cunoaștem diversitatea europeană ! Țările și regiunile, doctrinele politice, carismele personale și deciziile luate în unanimitate sau nu fac încă deliciul comunicării europene.  De aceea îmi permit să avansez o idee în premieră. Fibră raportului din martie 2022 este axată pe dezvoltarea unui concept care plutește deja la nivelul Bruxelles-ului european: Autonomia strategică deschisă a UE.

Conceptul de autonomie strategică deschisă reflectă dorința UE de a-și urmări propriul curs pe scena globală, modelând lumea din jurul nostru prin leadership și implicare, păstrând în același timp interesele și valorile noastre. În esență, UE va continuă să colaboreze cu partenerii pentru a promova această agendă pozitivă, dar va funcționa autonom când va trebui.

Dan Luca