06.04.2017 00:25

Automecanica, "reînarmată" de Guvern cu speranțe

Automecanica,
Galerie foto

❚ Chiar dacă miniștrii Economiei – Mihai Tudose și al Apărării Naționale – Gabriel Leș s-au contrazis în privința producerii Transportorului blindat, sindicaliștii așteaptă cu încredere în consecințele recentei vizite în unitate ❚ Totodată, potrivit liderului sindical Constantin Bucuroiu, se așteaptă cu interes efectul avertismentului lansat de premierul României la adresa ministrului Apărării Naționale, la Moreni, Sorin Grindeanu cerând ca banii alocați să fie integrați masiv în industria de profil din România, în caz contrar alocația bugetară fiind retrasă

VIRGIL VOINESCU

 


 

Vizita premierului Sorin Grindeanu, însoțit de ministrul Economiei - Mihai Tudose și ministrul Apărării Naționale – Gabriel Leș la SC Automecanica Moreni, a readus speranța relansării programelor de producție, ne-a declarat liderul Sindicatului „Dreptatea” din uzină, Constantin Bucuroiu, secretar pe probleme de apărare în cadrul Federației Sindicale „Solidaritatea Metal” din Cartel Alfa. Acesta a spus că speranța sindicatelor înseamnă concretizarea celor discutate, pentru că, între miniștri, cu precădere, au existat poziții diferite privind noul Transportor blindat.

„Noi am văzut un ministru al Economiei care a susținut cu tărie Automecanica Moreni și a pledat pentru a intra ca partener în ceea ce privește noile comenzi de Transportor blindat, dar am văzut și poziția Ministrului Apărării Naționale care evocă necesitatea achiziției de transportoare în perioada următoare. Am văzut niște lucruri care puțin se bat cap în cap. Mai mult, nu este veridică nici informația vehiculată în media că, la Moreni, va începe fabricația unui număr de 600 de transportoare. Nu! Este o chestiune de durată și cu «bătaie » până în 2020-2021. Bine este însă ce a spus ministrul Apărării ca Automecanica să fie Centru de Mentenanță. Ăsta este un lucru bun pentru că în acest mod vom putea supraviețui până în anul 2021, când ar trebui să iasă noul tip de transportor”, ne-a declarat liderul de sindicat.

„Ne dorim să dovedim că Automecanica Moreni rămâne un partener serios al Ministerului Apărării”

„Așteptăm să vedem efectul avertismentului lansat de premierul României, Sorin Grindeanu, la adresa ministrului Apărării, în sensul că, după cum spunea, există alocați mulți bani Ministerului Apărării, aceștia fiind deocamdată pe hârtie. Și în acest context, a avertizat că, dacă nu vor fi integrați cât mai mulți în România prin achiziția de tehnică și alte produse specifice, atunci alocația va fi retrasă. Aceasta ne dă speranța și încurajează ca poate, poate politica de achiziții se va schimba în perioada imediat următoare”, a adăugat Constantin Bucuroiu.

La acest moment în uzina morenară sunt deja pe banda de montaj pentru reparație capitală 11 mașini ale armatei, o situație apreciată de sindicaliști pentru faptul că, după multă vreme, se procedează corect în privința reparațiilor la mașini. „De 15 ani noi n-am mai primit la reparație mașini din luna martie. Le primeam la reparație din septembrie- octombrie, ne băgau cu costuri foarte, foarte mari în iarnă și evident se acumulau datorii. Anul acesta s-a procedat corect și noi ne dorim să dovedim că uzina Automecanica Moreni rămâne un partener serios al Ministerului Apărării Naționale”, a conchis liderul sindical Constantin Bucuroiu.