15.01.2014 08:20

Automecanica are produsele, îi mai trebuie cumpărătorii

Automecanica are produsele, îi mai trebuie cumpărătorii
Galerie foto

❚ Chiar din primele zile, 2014 are semne bune - recenta vizită a ministrului Economiei și a șefilor Romarm la această unitate s-a soldat cu promisiuni neașteptate, dar și cu un interes deosebit pentru cele două produse ale Automecanica Moreni ❚ Testele pe pistele speciale cu transportorul Saur II și probele pe carcasa Transportorului Blindat pentru Trupe nu numai că l-au impresionat pe ministrul Andrei Gerea, dar l-au făcut să declare că este necesar să acorde sprijin acestei uzine ❚ Ministrul și-a manifestat preocuparea pentru modernizarea industriei de apărare și repoziționarea produselor specifice pe piața națională și internațională ❚ “Interesul pe care l-au manifestat demnitarii în cadrul vizitei ne încurajează să credem că vom primi sprijinul necesar în 2014 pentru a merge mai departe”, a afirmat liderul sindical din Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, rezumând așteptările pline de speranță ale celor peste 300 de salariați

 

VIRGIL VOINESCU


 

Ministrul Economiei - Andrei Gerea și secretarul de stat în Ministerul Economiei - Bogdan Badea, coordonator al domeniului industrie de apărare și resurse minerale, însoțiți de reprezentanți ai Romarm București, Marius Vintilă - șef OPSPI și directorul general al companiei - Dan Tache s-au aflat la începutul acestui an (miercuri, 8 ianuarie) într-o vizită la Uzina Automecanica SA din Moreni, la invitația conducerii societății și a sindicatelor.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Potrivit liderului Sindicatului Liber “Dreptatea” din unitatea morenară, Constantin Bucuroiu, în cadrul acestei întâlniri reprezentanții uzinei și sindicaliștii au expus situația produselor executate - atât cele de producție militară, cât și de producție civilă - au vorbit despre proiectele uzinei, despre stadiul datoriilor acumulate și demersurile făcute pentru a obține finanțare.

 

Test pe pistele speciale cu produsul Automecanica

Totodată, ministrul Andrei Gerea și secretarul de stat Bogdan Badea au participat la un nou test de fiabilitate realizat cu Transportorul Saur II.

“După ce au văzut expoziția de mașini de la Automecanica Moreni, ministrul împreună cu secretarul de stat s-au urcat în Transportorul Saur II și au rulat pe pista de încercări. Au participat la toate probele de pe pistă. Au fost plăcut surprin și de calitățile Transportorului Saur II și, în final, în discuțiile avute în sala de ședințe, s-a spus că este necesar să se acorde sprijin uzinei Automecanica Moreni, că produsul Saur II trebuie să intre în dotarea Ministerului Apărării Naționale. Ministrul a vizualizat de asemenea și acea carcasă a Transportorului Blindat pentru Trupe (TBT), care a fost supusă testelor de mină și a rămas impresionat de felul cum se prezintă după o explozie, mașina fiind practic neatinsă. Asta denotă că este un succes”, ne-a declarat liderul Sindicatului Liber “Dreptatea”.

 

“Interesul pe care l-au manifestat demnitarii ne încurajează să credem că vom primi sprijinul necesar în 2014”

Ministrul Gerea și-a manifestat preocuparea pentru modernizarea industriei de apărare și repoziționarea produselor specifice pe piața națională și internațională. Liderul sindical Constantin Bucuroiu a mai subliniat că ministrul i-a asigurat pe reprezentanții uzinei morenare că este deschis la discuții cu toți factorii implicați, pentru a valorifica produsele din industria de apărare în special de către Ministerul Apărării Naționale.

“În cadrul reunirii s-a afirmat că va fi continuată achiziția de produse și servicii de mentenanță la standarde NATO de la toate unitățile din industria de apărare aflate în portofoliul Ministerului Economiei din județ: Moreni, Mija, Dragomirești și din țară. Interesul pe care l-au manifestat demnitarii în cadrul vizitei ne încurajează să credem că vom primi sprijinul necesar în anul 2014 pentru a merge mai departe”, a afirmat Constantin Bucuroiu.

“Este din ce în ce mai multă nevoie ca în industria de apărare să se facă un necesar de ce are nevoie România pentru perioada 2014-2025 și acele societăți să fie modernizate, retehnologizate, pentru a produce. Este și ceea ce noi, sindicaliștii, i-am transmis și ministrului Gerea”, a adăugat liderul Sindicatului Liber “Dreptatea”, Constantin Bucuroiu.

În prezent, CN Romarm are capital 100% al statului român prin Ministerul Economiei și are în componență 15 filiale, dintre care trei sunt din Dâmbovița: Uzina de Produse Speciale Dragomirești, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanica Moreni. La Moreni mai sunt în prezent 331 salariați.

 

De altfel, ministrul Economiei și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, au avut, la finalul anului trecut, o întâlnire cu reprezentanți ai sindicatelor din industria de apărare, în cadrul căreia au fost discutate probleme care țin de asigurarea resurselor de finanțare și de valorificarea produselor în acest domeniu, chestiuni legislative, subiecte referitoare la investițiile în retehnologizare și modernizare la companiile din industria de apărare, aflate în portofoliul Ministerului Economiei.