07.11.2017 00:17

Aurul și argintul antic al României

Aurul și argintul antic al României
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


Doar cu câteva zile în urmă, găzduit de Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Național Muzeal “Curtea Domnească” din Târgoviște, a avut loc un eveniment cu remarcabilă rezonanță în conștiința și opinia publică. Este vorba despre expoziția itinerantă “Aurul și argintul antic al României”. Organizată din inițiativa Muzeului Național de Istorie din București, expoziția va putea fi vizitată până în luna februarie a anului 2018.

Evenimentul, reiterăm, de rezonanță națională, a fost deschis de dr. Ovidiu Cîrstina, directorul Complexului Național Muzeal “Curtea Domnească”, salutat de jr.dr. Alexandru Oprea – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Oana Vlăducă – deputat PSD de Dâmbovița și recomandat de dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie care, de altfel, a făcut și primul ghidaj.

Prilej de a cunoaște pe viu străvechiul trecut istoric

Expoziția, la a cărei reabilitare au participat 31 de mari instituții muzeale din țară, care au pus la dispoziție piese de o inestimabilă valoare din propriile colecții, acoperă o vastă perioadă de timp, din eneolitic (2500-1800 î.Hr.) și Antichitatea Târzie până în secolul VII d.Hr. Să precizăm că o parte însemnată din artefacte provin din bogatul patrimoniu al Muzeului Național de Istorie, peste 800 de piese fiind selectate din celelalte muzee. Astfel, piesele au fost prelevate din câteva mari tezaure: Brad și Răcătău (Bacău), Cugir (Alba), Perșinari (Dâmbovița), Sarmizegetusa Regia (Hunedoara), de pildă, celebrele brățări dacice, Găvani-Gemenele (Brăila), Callatis/Mangalia (Constanța), Pietroasele (Buzău), faimoasa “Cloșca cu puii de aur”, Noviodunum/Isaccea (Tulcea), Cucuteni/Băiceni (Iași), Polus/Florești (Cluj). Este de remarcat faptul că expoziția, excepțional „pusă în operă”, respectă cu strictețe derularea cronologică, relevându-ni-se în cele 6 secțiuni: eneolitic, epoca bronzului, prima epocă a fierului, cultura getică preclasică, cultura geto-dacică clasică, perioada romană, Antichitatea Târzie și Evul Mediu Timpuriu. Și merită a mai fi reținut că textele și ilustrațiile panourilor explicative, așa cum precizează pliantul-album, abordează expozițional „piesele din metale prețioase, (…) dintr-o perspectivă «biografică» încercându- se atât încadrarea în epocă și prezentarea condițiilor de descoperire, cât și evidențierea priceperii tehnologice a celor care le-au realizat”. Expoziția este un benefic prilej, mai ales pentru generația tânără (elevi, studeți) de a cunoaște pe viu străvechiul trecut istoric, prin extraordinara creativitate a strămoșilor noștri, căci, prin acești strămoși, poporul român este o ancestrală rădăcină a Europei.