22.01.2015 00:14

Audit al Comisiei Europene la Direcția Sanitar-Veterinară Dâmbovița

Audit al Comisiei Europene la Direcția Sanitar-Veterinară Dâmbovița
Galerie foto

❚ Oficiul Internațional de Epizotii a ales Prahova și Dâmbovița ca județe de referință pe domeniul vaccinarea antirabică a vulpilor și a câinilor ❚ Aceste misiuni ale Comisiei Europene au loc din 6 în 6 luni și de fiecare dată se aleg alte județe, în funcție de raportările care se fac ❚ Dacă ieri au avut loc discuții, astăzi se va vizita laboratorul DSV Dâmbovița, unul dintre cele mai dotate din regiune

interviu cu dr. Sandu Tolea, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: Ieri, la DSV ați primit vizita unor reprezentanți ai Uniunii Europene. Care a fost scopul acestei întâlniri?

- Este vorba despre un audit al Comisiei Europene, al Oficiului Internațional de Epizotii pe ceea ce înseamnă vaccinarea antirabică a vulpilor și a câinilor. Au fost alese două județe de referință, Prahova și Dâmbovița, unde noi am efectuat vaccinarea antirabică aeriană, care s-a făcut cu distribuția dozelor de vaccin din avion, precum și vaccinarea antirabică a vulpilor la vizuină. În același timp, de la sfârșitul lunii noiembrie 2014 și până în februarie 2015, în Dâmbovița este o amplă campanie de vaccinare a câinilor cu stăpân. Microciparea se face contra cost. Medicii veterinari aplică microcipuri câinilor, proprietarii trebuie să plătească microcipul, iar guvernul, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și DSV Dâmbovița vin cu vaccinarea antirabică gratuită a câinilor.

 

Rep.: De ce a fost ales județul Dâmbovița ca punct de reper în ce privește realizarea acestui audit european?

- Am avut șansa ca județul să fie ales, întrucât sunt niște statistici care s-au făcut, niște documente care au fost urmărite de comisarii europeni. A fost ales județul Dâmbovița ca punct de reper pe ceea ce înseamnă supravegherea rabiei în România. Aceste misiuni ale Comisiei Europene au loc din 6 în 6 luni și de fiecare dată aleg anumite județe, în funcție de raportările care se fac. Noi raportăm la ANSVSA, iar aceasta raportează Comisiei Europene. Suntem una dintre autoritățile integrate 99% în UE, cu legislația transpusă din cea a UE.

 

Rep.: Ce ne puteți spune despre programul acestei delegații?

- Astăzi (n.n. ieri) vin la DVS, unde vom avea discuții, iar mâine (n.n. azi) au un program foarte strict, care cuprinde și vizitarea laboratorului nostru care este acreditat pe 93 de metode de diagnostic. Ca zonă a țării, avem unul dintre cele mai bune laboratoare din sud. Avem foarte multe județe arondate care trimit probe, dar și noi, la rândul nostru, suntem arondați la alte județe care efectuează alte metode de diagnostic.