29.01.2015 00:17

Au curs amenzile pentru angajatori

Au curs amenzile pentru angajatori
Galerie foto

❚ Neregulile constatate de inspectorii ITM sunt: neasigurarea salariului minim, neînregistrarea în Revisal în termen legal și, cele mai grave, cele 41 de cazuri de muncă la negru

PETRE DRĂGUȚOIU


Încălcarea drepturilor salariaților privind asigurarea salariului minim pe economie, neînregistrarea registrului de evidență a salariaților în termenul legal și munca la negru au fost nereguli constatate în urma celor 103 controale ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița, desfă- șurate în urmă cu o lună.

Astfel, 22 de angajatori au fost sancționați cu 25 de avertismente și 11 amenzi în valoare de 57.000 lei.

„Munca nedeclarată a fost identificată la 7 angajatori care au fost depistați cu 41 de persoane lucrând fără întocmirea documentelor de angajare în domeniile: sportiv, jocuri cu noroc și comerț. Pentru munca la negru s-au aplicat amenzi în valoare de 40.000 lei, cu 30.000 lei mai mică față de luna precedentă. Doi angajatori au fost trimiși către organele de cercetare penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără întocmirea documentelor de angajare”, a precizat Marius Lixandru, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița.

În domeniul sănătății și securității în muncă au fost verificați 76 de angajatori, în urma controalelor fiind dispuse 96 de măsuri de conformare și remediere a deficiențelor și s-au aplicat 95 de avertismente și o amendă în valoare de 2.500 lei. În ceea ce privește reclamațiile depuse la ITM, inspector Letiția Nistor, purtătorul de cuvânt al instituției, ne-a precizat că în luna decembrie 2014 au fost înregistrate 28 de sesizări.

Acestea reclamau încălcări ale prevederilor legale privind programul de lucru, plata drepturilor salariale, munca la negru sau problemele legate de încetarea contractelor individuale de muncă.