22.03.2019 00:18

"Au crescut salariile, dar organizarea e tot proastă"

Ș. K.


În Europa, sistemul sanitar din România este considerat de unii ca fiind cel mai slab. Mai mult decât atât, de doi ani de zile, România ocupă în Indexul European al Consumatorului de Sănătate ultimul loc. Reporterii „Jurnal de Dâmbovița” au mers printre oameni pentru a-i întreba despre cum percep organizarea sistemului sanitar de la noi și dacă au fost mulțumiți când au mers ultima oară la medic, în sistemul de stat.

●Ce să faci, că dacă nu-i dai ceva asistentei să te bage la medic, rămâi și toată ziua pe hol și nu îți face nimeni nimic. Au mai crescut salariile, dar de organizare nu s-a ocupat nimeni, tot proastă e. Duceți-vă la urgențe, să vedeți ce e acolo.

●În sistemul de stat nu se merită să te mai tratezi. Eu cu familia mea nu mai facem asta de mai bine de zece ani. E pur și simplu bătaie de joc. Nici o injecție nu îți mai face dacă nu le bagi cel puțin 50 de lei în buzunar. Nu mai vorbesc de slaba pregătire a medicilor. Nici la clinicile particulare nu e lapte și miere, dar acolo nu-și bate nimeni joc de tine. Sincer, nu știu când m-am dus ultima oară la spitalul de stat, dar știu că am fost de prea multe ori și m-am săturat să o mai fac.

●Soțul meu era foarte bolnav, avea dureri groaznice din cauza prostatei, nici pe scaun nu putea să mai stea și am intrat în cabinetul medical să îi spun doctoriței de starea lui. A început să țipe atât de tare la mine de se auzea în tot holul ăla. Am dat niște bani asistentei să îl ia mai repede pentru investigații. I-am dat și doctoriței niște bani și să vedeți atunci cum și-a schimbat comportamentul.

●Pe mine m-a ținut 3 ore în sala de așteptare pentru un control la inimă și nici nu eram mulți oameni la coadă. După ce am stat atât să aștept, nici cinci minute nu mi-ai făcut investigații. Mi-a dat doar o rețetă cu care să mă duc la farmacie și la revedere.

●Se pare că foarte mulți omeni încep să se orienteze către clinicile private, unde la cele mai multe dintre ele, costurile sunt mult mai mari, dar oamenii nu se simt batjocoriți și calitatea tratamentelor care li se oferă, pare a fi mult mai bună decât a celor pe care le primesc la spitalele de stat.