03.09.2015 00:10

Atleții din vestiarul groazei!

Atleții din vestiarul groazei!
Galerie foto

❚ Câțiva atleți aleargă pe pista stadionului Eugen Popescu, care îți respinge privirea, încât ți-e și teamă să o calci. Nu există zgură, doar pământ și pietre, așa că devine o aventură să alergi peste ea ❚ Vestiarul atleților este situat chiar lângă grupurile sanitare de la stadion, iar mirosul... te dă pe spate. Și nu de la WC-uri, care sunt curate și îngrijite, ci de încăperea care găzduiește sportivii ❚ „Ajungem la stadion cu o jumătate de oră înaintea copiilor, pentru a aerisi, dar tot nu se poate respira. Nu poți să stai acolo mai mult de un minut, pentru că riști să te îmbolnăve ști. Avem un singur duș, vă dați seama că așteaptă săracii și câte o oră până la vine rândul”, povestesc jenați antrenorii ❚ „S-a făcut atâta caz că nu a luat George Preda medalie la ultimele Campionate Naționale, dar nu a venit nimeni să vadă în ce condiții se pregătește. Nu acuzăm pe nimeni, știm că sistemul ne pune și el piedici, dar nici nu putem face tot timpul minuni”, vorbește cu amărăciune Nicu Guțoiu ❚ La puțin timp o întâlnim și pe Georgiana Paic-Filip, proaspătă mămică. Are un titlu european la lupte senioare și 10 naționale, consecutiv. „Știți câți bani am primit eu anul trecut ca sportiv? Două indemnizații de câte 500 lei. Poți trăi cu acești bani un an de zile?”

COSTIN MIHAI

 


 

Am făcut pasul către septembrie, însă parcă e mai cald decât în luna lui Cuptor. Câțiva atleți aleargă pe pista stadionului Eugen Popescu, care îți respinge privirea, încât ți-e și teamă să o calci. Nu există zgură, doar pământ și pietre, așa că devine o aventură să alergi peste ea. Atleții o fac, că n-au încontro, în schimb voleibalistele, venite la o mișcare în aer liber, aleargă pe marginea terenului, dar pe gazon. Sunt urmărite de un staff întreg și coordonate de cel mai în vogă preparator fizic din voleiul românesc, Nenad Djurovic, ,,furat” de la campioana Alba Blaj. Se spune că e foarte bun, dar și că lucrează pe câteva mii de euro lunar, altfel probabil nu ar fi venit în Târgoviște nici măcar în vizită. Baxurile de apă rece sunt din belșug pentru voleibalistele de la CSM Târgoviște, în timp ce atleții se hidratează la cișmelele de la stadion sau la chiuveta vestiarului.

Dacă vizitați stadionul, mergeți să vedeți și în ce hal trăiesc atleții!

„Dacă aveți curaj să intrați, vă invităm în vestiarul nostru”, sună îndemnul antrenorilor Nicolae Guțoiu și Desdemona Banu. Vestiarul atleților este situat chiar lângă grupurile sanitare de la stadion, iar mirosul... te dă pe spate. Și nu de la WC-uri, care sunt curate și îngrijite, ci de încăperea care găzduiește sportivii.

,,Ajungem la stadion cu o jumătate de oră înaintea copiilor, pentru a aerisi, dar tot nu se poate respira. Chiar dacă s-au efectuat lucrări de renovare în urmă cu doi ani, igrasia a revenit rapid și a pus stăpânire cel mai rău pe vestiarul băieților. Nu poți să stai acolo mai mult de un minut, pentru că riști să te îmbolnăvești. Nici nu putem să-i lăsăm pe toți într-un vestiar, pentru că sunt și fete, astfel că băieților le mai permitem să se schimbe la baie. Avem un singur duș, vă dați seama că așteaptă săracii și câte o oră până la vine rândul”, povestesc jenați antrenorii.

Ne pierdem campionii locali! Ne batem joc de ei!

Dacă la baschet și la volei se vorbește despre preparator fizic, medic, maseur, salarii de mii de euro, medicație și trei mese pe zi asigurate de club, sunt atleți care nu au nici măcar încălțăminte sport, alergând cu ce se nimerește. Câțiva s-au lăsat, chiar dacă erau promițători, au ales să plece la muncă în străinătate.

,,S-a făcut atâta caz că nu a luat George Preda medalie la ultimele Campionate Naționale, dar nu a venit nimeni să vadă în ce condiții se pregătește. Priviți cum se face atletism la Târgoviște și ce le oferim noi acestor copii! Nu acuzăm pe nimeni, știm că sistemul ne pune și el piedici, dar nici nu putem face tot timpul minuni”, vorbește cu amărăciune Nicu Guțoiu.

Atât el, cât și colegii, dar și sportivii de la atletism, merită nu doar respect, ci și o susținere mai mare. An de an, atletismul dâmbovițean a adus medalii la nivel național și chiar mai sus, în condiții care par desprinse din vremuri primitive.

1000 lei pe an pentru Georgiana Paic-Filip, de 10 ori campioana României la lupte!

La puțin timp o întâlnim și pe Georgiana Paic-Filip, proaspătă mămică. Este vicecampioană europeană la lupte senioare și 10 naționale, consecutiv.

„Știți câți bani am primit eu anul trecut ca sportiv? Două indemnizații de câte 500 lei. Poți trăi cu acești bani un an de zile? Noroc că am un serviciu și trebuie să mă descurc cu salariul de profesor, să-mi pot întreține acum și copilul”.

Atenție mare despre cine vorbim! Reluați rezultatele Georgianei, pentru a înțelege cât de prost sunt gândite legile sportive în România, și chiar regulile la nivel local. Cum se alocă zeci de miliarde anual pentru echipele de baschet, de volei și chiar de fotbal, la fel de bine trebuie susținuți și campionii de la alte sporturi, în special cei care activează pe discipline olimpice.

Cei care pot să schimbe, au datoria să îndrepte aceste lucruri și să susțină valorile sportive ale județului. Am pierdut deja foarte multe și avem impresia că totul a fost programat să se întâmple astfel. Cineva a avut grijă ca sporturile individuale să dispară ori să trăiască la limită, pentru ca toată susținerea publică să se îndrepte către cele de echipă.