02.02.2015 00:20

"Atelier Caragiale" la Biblioteca Județeană


Galerie foto

❚ Din „Atelierul Caragiale” nu putea lipsi teatrul, așa că un grup de elevi de la Școala „Smaranda Gheorghiu” din Târgoviște au prezentat schița „Vizită”, într-o interpretare proprie ❚ Au urmat elevii de la Liceul „Udrea Băleanu” din Băleni – care au interpretat un fragment din piesa „D’ale carnavalului” ❚ Prof. Marinușa Constantin a prezentat activitatea literară a lui I.L. Caragiale ca dramaturg de geniu, prozator, poet, ziarist, traducător

PETRE DRĂGUȚOIU


Ziua de naștere a celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale, continuă și azi să nască dispute: 30 ianuarie sau 1 februarie sau chiar 13 februarie sunt datele vehiculate, anul fiind sigur 1852. Însă certificatul de botez al scriitorului, descoperit în anii 1970 arată: „La întâi ale lunii lui februarie anul o mie opt sute cinci-zeci și doi”. Și locul nașterii este tot în dispută, comuna Haimanale în care s-a născut Ion Luca Caragiale aparținea de județul Prahova, iar astăzi aceasta îi poartă numele și este în județul Dâmbovița.

Biblioteca Județeană Dâmbovița i-a dedicat marelui dramaturg, vineri, 30 ianuarie a.c., acțiunea denumită „Atelier Caragiale”. Invitat a fost vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Dumitru. Activitatea literară a lui I.L. Caragiale ca dramaturg de geniu, prozator, poet, ziarist, traducător a fost reliefată de prof. Marinușa Constantin (Liceul „Voievodul Mircea”), cu accent pe operele „Năpasta”, „O scrisoare pierdută”, „O noapte furtunoasă”, „Conul Leonida față cu reacțiunea”, „D’ale carnavalului”. S-a remarcat că I.L. Caragiale rămâne contemporanul nostru prin fresca epocii ieșite din penița sa, cu moravurile societății privind politicul, școala, instituțiile, presa mondenă, creând personaje incendiare.

Totodată, creația sa în schițe și nuvele este monumentală, cu o contribuție remarcabilă la evoluția tematicii și limbajului din literatura noastră în a doua jumătate a secolului, alături de Mihai Eminescu și Ion Creangă. Din „Atelierul Caragiale” nu putea lipsi teatrul, așa că elevi de la Școala „Smaranda Gheorghiu” din Târgoviște au prezentat schița „Vizită”, într-o interpretare proprie, după o adaptare de Cecilia Călinescu. Au urmat elevii de la Liceul „Udrea Băleanu” din Băleni – care au interpretat un fragment din piesa „D’ale carnavalului”. În organizarea manifestării s-au implicat prof.univ.dr. Agnes Erich și prof.dr. Alexandru Ștefănescu, din partea instituției.