27.07.2015 00:19

Astăzi, ziua comunei Râu Alb

Așezată la poalele munților Leaota «între brâie domoale de dealuri cu orizont solar de pridvoare românești», cum frumos scria poetul George Coandă, comuna Râu Alb, prin rusticitatea ei, este un bucium de ape și legende.

«Buletinul ei de identitate» a fost emis în urma «Legii împroprietăririi de la 1864, Legea lui Cuza», iar «certificatul de naștere» datează din 1733, atestarea documentară oficială a așezării. Populația comunei s-a format din clăcașii aflați pe moșiile boierilor din Bărbulețu, dar și din mulți transilvăneni (din zona Bran - Moeciu) care, nemaiputând suporta birurile imperiului austro-ungar, au trecut munții în Țara Românească cu turmele de oi, cumpărând de la stăpânii moșiilor - cu aur - pământ pentru fâneață.

Aflată pe Drumul Județean 712A (Izvoare, G. Bărbulețului, Runcu, Fieni) comuna Râu Alb are deschidere atât spre Târgoviște, cât și spre Sinaia. Peisajul este încântător, ușor abordabil oricărui turist, nealterat ecologic și cu o mare vizibilitate spre zone îndepărtate.

Este suficient să spunem doar că din Vârful Giurcu, pe timp frumos, se poate vedea, cu ochiul liber atât Vârful Coștila din Bucegi (spre Nord), cât și renumitul furnal cu flacără al combinatului Petrochimic Pitești (spre Sud). Sunt două repere aflate la o distanță de peste 200 km! Râu Alb este localitatea în care a văzut lumina zilei pedagogul Ion Ciorănescu, autodidactul căruia îi aparține primul abecedar modern, dar și lucrări pedagogice pentru surdo-muți. În cartea «Chipuri de altădată», comuna este înfățișată precum Humuleștii lui Ion Creangă.

Numeroase lucrări monografice prezintă obiceiurile, ocupațiile și tradițiile râurenilor. Profesorul Mihail Popescu, muzeograful Cleopatra Ionescu, medicul și scriitorul Virgil Necula sunt doar câțiva dintre oamenii de cultură care ne-au lăsat moștenire documente neprețuite. Un alt dascăl, Mihail Alexandrescu ne-a lăsat o Expoziție Muzeală care îi poartă numele.

Aceasta are sediul în Căminul Cultural, lăcaș de o frumusețe aparte, realizat cu marele sprijin al profesorului Ion Gavrilă, fostul președinte al Comitetului Județean de Cultură și Artă Dâmbovița, din perioada anilor ’80. Pe aceste plaiuri și-a găsit găzduire și renumitul haiduc Radu lui Anghel. În timpul celor două mari războaie mondiale zeci de râureni au căzut la datorie.

Numele tuturor este încrustat în marmură pe monumentul eroilor din centrul comunei. Printre ei se află și eroul locotenent colonel Eremia Popescu căzut în luptele grele din Garghidova – Cehoslovacia, la 18 ianuarie 1945. Pe lângă zecile de medalii oferite de statul român, tânărul învățător a primit (post-mortem) și cea mai înaltă distincție militară a Cehoslovaciei, ordinul «Leul Alb pentru victorie».

Leul alb de la Râu Alb avea doar 30 de ani! Strămoșii noștri au ales ca patron spiritual al localității pe Marele Mucenic și Tămăduitor Sfântul Pantelimon. Târgul organizat aici, pe 27 iulie, are o vechime apreciabilă, iar ziua aceasta a primit și statutul de zi a comunei râu alb.”

 

Vasile Neagu