13.03.2018 00:20

Arpagicul a "răsărit" în piețe

Arpagicul a
Galerie foto

❚ Piețele din municipiul Târgoviște sunt ticsite cu semințe de tot felul, iar vânzătorii garantează că au cea mai bună marfă

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Vremea bună care s-a instalat în județul Dâmbovița de câteva zile face ca în mai toate grădinile să înceapă pregătirea solului pentru însămânțat. Astfel, în această perioadă, la mare căutare sunt arpagicul și semințele pentru răsaduri. Piețele din municipiul Târgoviște sunt ticsite cu semințe de tot felul, iar vânzătorii garantează că au cea mai bună marfă. Cumpărătorii sunt însă mult mai atenți decât în anii trecuți. Vin, se uită, văd calitatea semințelor și a arpagicului și apoi cumpără. Este foarte important ca în pământ să pună semințe de calitate și care să rodească, astfel încât la toamnă producția să fie cât mai bună.

Vânzătorii: „Avem semințe de calitate, din propriile solarii”

● Sunt semințe de calitate, produse în solariile din propria grădină. Avem o tradiție în familie în a produce astfel de semințe și avem clienți care ne știu de ani de zile și care cumpără mereu de la noi. ● Avem semințe de roșii, de ardei, de salată. Sunt bune calitativ și, dacă sunt însămânțate așa cum trebuie, se pot obține producții destul de bune.

Cumpărătorii: „Trebuie atenție mare la ce însămânțam”

● Mă uit să cumpăr niște arpagic.Trebuie să profităm de aceste zile cu temperaturi ceva mai ridicate și să începem să însămânțăm. După aceea o să înceapă ploile și o să fie ceva mai greu. ● Temperaturile destul de ridicate permit că în această perioadă să însămânțăm. Trebuie atenție mare la ce însămânțam. Trebuie să alegem semințe bune și în general de la producători de la care am mai luat și știm că au marfă bună. Dacă semințele nu sunt de calitate, riscăm să nu iasă nimic din pământ.

În mare parte, semințele sunt produse în România, însă cei interesați pot opta pentru semințele ambalate, care vin din străinătate. Prețurile nu sunt deloc mari, însă calitatea mărfii este foarte importantă. Pentru a fi siguri că o să obțină o producție bună, cumpărătorii iau marfă de la persoane care produc de ani de zile, sau din marile magazine, acolo unde semințele sunt certificate. Vinerea Mare, declarată zi de sărbătoare legală și nelucrătoare Președintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretul privind promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, a informat Administrația Prezidențială, printr-un comunicat transmis Agerpres. Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe 28 februarie proiectul de lege prin care Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui - devine zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Propunerea legislativă a fost inițiată de un grup de 42 de senatori și deputați din întreg spectrul politic și a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată. Deputații au adoptat-o cu 233 de voturi „pentru”, șapte voturi „împotrivă”și 19 abțineri.