25.08.2010 00:06

Arhiva succesorală în grija notarilor

Arhiva succesorală în grija notarilor
Galerie foto

Interviu cu Tudor Doru Lucian, președintele Camerei Notarilor Publici – Ploiești

Rep.: Ce trebuie să știe dâmbovițenii despre arhiva succesorală? Oamenii care au nevoie de anumite documente sau copii ale acestora unde trebuie să se adreseze?

- Notariatul de stat și-a desfășurat activitatea în perioada 1953 până în noiembrie 1995, când a apărut instituția notariatului public. Deci toată această arhivă – formată din succesiuni, testamente, vânzări-cumpărări, donații, schimb, certificate de moștenitori – se află depozitată în cele două spații amenajate corespunzător atât pentru primirea publicului, cât și pentru păstrarea arhivei în condiții bune pentru că, vă dați seama, acolo sunt unicate, cu semnătura părților de atunci. Arhiva este situată în Micro XII, pe str. Mihai Popescu, bl.31B, cu un program 08.00-15.30, de luni până vineri.

Rep.: Au fost cazuri în care cetățenii nu au mai găsit în arhivă documentele pe care le căutau?

- Din nefericire (așa au fost vremurile), când s-a înființat instituția notarului public a fost predată arhivelor de la judecătorii. Nimeni nu s-a gândit că o vom prelua noi după atâția ani. Există situații când această arhivă nu a fost gestionată chiar într-un mod cuviincios (atât la nivelul Camerei, cât și în țară), fapt pentru care atunci când am preluat-o pe bază de protocol am mai constatat absența unor mape cu acte, cu certificate de moștenitor. O parte dintre ele le-am mai recuperat în timp (...) Probabil s-au mai rătăcit și tragem speranța că în final le vom recupera pe toate.

Rep.: Cine poate avea acces la documentele originale sau la copiile acestora din Arhiva succesorală?

- Trebuie să precizăm, pentru eventualii solicitanți că trebuie să justifice un interes atunci când cer un original sau o copie conform cu originalul. Deci trebuie să justifice un interes. Personalul de acolo este instruit, există un regulament și suntem foarte atenți ca respectivele copii sau informații să ajungă la persoanele interesate, pentru că totuși arhiva aceea este confidențială. Nu este aceeași situație ca la Cartea Funciară, unde una dintre caracteristici este chiar informarea, publicitatea imobiliară. Nici birourile notariale nu pot pune la dispoziție date despre o succesiune, despre un act fiindcă se păstrează caracterul confidențialității. Notarul este obligat să respecte acest lucru, în caz contrar fiind pasibil de sancțiuni, mergând până la cele penale.