08.01.2015 00:17

Arhiva notarială a județului, pe suport electronic

❚ În anul 1995 arhiva a fost predată Judecătoriei, exact ca în toată țara, însă după câțiva ani s-a întors la notariate ❚ Potrivit președintelui Camerei Notarilor Publici Ploiești, Tudor Doru Lucian, arhiva nu a revenit în cea mai bună stare, nefiind gestionată și conservată în condițiile cele mai bune ❚ Tocmai de aceea notariatele au recondiționat-o și, în mare parte, ținând pasul cu vremurile, ea a fost introdusă pe suport electronic interviu cu Tudor Doru Lucian, președinte Camera Notarilor Publici Ploiești (Dâmbovița, Prahova, Buzău)

VIOLETA STANCIU


Rep.: Ce ne puteți spune despre arhivele pe care le aveți în păstrare, despre istoricul lor și modul de depozitare?

- În 1995 (în luna noiembrie), chiar eu, în calitatea pe care o aveam atunci de notar șef al județului, am semnat documentele și am predat, efectiv și faptic, întreaga arhivă a notariatului de stat, adică toate actele întocmite de Notariatul de Stat din 1953 (când s-a înființat) până în noiembrie 1995, conform reglementărilor de atunci, Judecătoriei. Așa s-a întâmplat în toată țara. După ani buni, s-a constatat că arhiva nu a fost gestionată și conservată în condițiile cele mai bune la respectivele instituții. Atunci, prin legislație și cu acordul Ministerului Justiției, am preluat- o noi, dar cu unele lipsuri și nu în cea mai bună stare. Oricum, noi am încercat să le recondiționăm. Avem dotarea necesară. În mare parte documentele sunt pe suporturi electronice, iar căutarea se face rapid.

 

Rep.: Unde sunt păstrate arhivele pe care le dețineți, respectiv cea a actelor autentice și arhiva succesorală?

- Avem două sedii în Micro XII, pe Centură către Combinat (COS Târgovi ște). Am ales această locație pentru că atunci când am achiziționat sediul era mai ieftin, dar și pentru că era mai ușor de ajuns acolo, nu printre blocuri. Acolo avem arhiva actelor autentice din 1953-1995 (noiembrie) și arhiva succesorală, cu tot ce este legat de succesiuni, opisuri, registre, mape, declarații.

 

Rep.: Despre serviciul de apostilare și supralegalizare a actelor autentice ce ne puteți spune?

- Tot la sediul din Micro XII avem și serviciul de apostilare și supralegalizare a actelor autentice pe care l-am preluat în urmă cu trei ani la inițiativa noastră, dar și a Ministerului de Justiție. Astfel, am mai degrevat instanțele de aceste atribute. Avantajul pentru cetățeni este că la noi e program zilnic, pe când la instanțe era de 1-2 ori pe săptămână, iar în perioada concediilor era și mai dificil. La noi și în perioada concediilor, dacă nu reușim să asigurăm cele opt ore, oricum 2-4 ore le asigurăm prin rotația colegilor din celelalte sedii secundare – Ploiești și Buzău, fiindcă cerința este să fie consilier juridic angajat. De asemenea, o altă cerință este ca acesta să fie instruit cu acceptul Ministrului Afacerilor Externe, ceea ce a fost realizat. Avem și alți salariați care sunt și ei juriști și atunci i-am instruit și în acest domeniu. Ne mai confruntăm de multe ori cu nerăbdarea sau cu nemulțumirea unor cetățeni, că anumite acte sunt pe legislația noastră, bine întocmite și legalizate, dar au discuții în străinătate. Noi suntem obligați să lucrăm după legea română. Nu putem să-i ajutăm în alt mod, decât să-i înțelegem.