26.01.2015 00:07

"Ar fi vârful carierei mele să arbitrez la un Campionat Mondial"


Galerie foto

❚ Unul dintre cei mai buni arbitri dâmbovițeni ai momentului, Gabriel Stroe a oficiat o finală de Euro Winners Cup, echivalentul Ligii Campionilor, dar și meciuri în cadrul preliminariilor Campionatului Mondial, iar acum își dorește să prindă și un Campionat Mondial ❚ „Efortul este ucigător, trebuie să ai o pregătire fizică exemplară. Când spui arbitru FIFA, ești la cel mai înalt nivel, iar dacă nu ești pregătit, FIFA te trimite acasă” ❚ „Fotbalul pe plajă se joacă într-o viteză fantastică și are mai multe reguli. Mingea stă mai mult în aer, iar golurile sunt spectaculoase, se înscrie mult din foarfecă”

LIVIU DOBRE


Fost arbitru divizionar de fotbal, Gabriel Stroe a devenit din 2012 arbitru internațional la fotbal pe plajă, ajungând să fie foarte apreciat pe plan european. A oficiat la numeroase turnee internaționale, arbitrând o finală de Euro Winners Cup, echivalentul Ligii Campionilor, dar și mai multe meciuri în cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial, care se va desfășura în acest an în Portugalia. Mai mult decât atât, morenarul ar putea oficia jocuri și la Campionatul Mondial, ceea ce ar însemna mult pentru arbitrajul românesc. Gabriel Stroe vorbește cu mare entuziasm despre fotbalul pe plajă, un sport mult mai complex decât pare. Vă invităm să parcurgeți un interviu cu unul dintre cei mai valoroși arbitri dâmbovițeni la momentul actual.

„Nu mă așteptam să arbitrez în preliminariile unui Campionat Mondial”

Rep.: După finala Euro Winners Cup, ai arbitrat și în preliminariile Campionatului Mondial. Cum a fost?

- Nu mă așteptam să ajung acolo, să arbitrez meciuri în preliminariile unui Campionat Mondial. Am fost, practic, cei mai buni 16 arbitri din Europa, iar 10 dintre aceștia vor merge și la Campionatul Mondial. Au fost zilnic câte două jocuri, am arbitrat și Turcia – Germania, meci pentru locurile 9-10. Dacă România nu ajungea atât de sus, pe locul 8, aș fi avut șansa să arbitrez pentru locurile 5- 6. În urma prestațiilor avute, sper să merg la Campionatul Mondial.

Rep.: Ce ar însemna pentru tine să oficiezi la un Campionat Mondial?

- Orice arbitru, indiferent de sport, și-ar dori să prindă un Campionat Mondial. Ar fi vârful carierei mele să arbitrez la un Campionat Mondial. Ar fi o recunoaștere a carierei de arbitru. Am tratat totul cu seriozitate, sunt om de sport, lucrez în sport.

„Efortul este ucigător”

Rep.: Cum este ca arbitru de fotbal pe plajă?

- Trebuie să fii pregătit tot timpul, ești într-un sprint continuu. Jucătorii se schimbă la un minut și ceva. Efortul este ucigător, trebuie să ai o pregătire fizică exemplară. Când spui arbitru FIFA, ești la cel mai înalt nivel, iar dacă nu ești pregătit, FIFA te trimite acasă.

Rep.: La ce nivel se situează România în ceea ce privește fotbalul pe plajă?

- Fotbalul pe plajă este în regres în țara noastră, în urmă cu patru ani aveam o echipă națională bună. Odată cu alegerea unei noi conduceri la Federația Română de Fotbal, încep să se schimbe și lucrurile. Noua conducere își pune amprenta pe fotbalul pe plajă, se vede o amplificare. Aici contribuie mult și Ciprian Paraschiv, directorul pentru Dezvoltare Fotbalistică din cadrul FRF, care este responsabil și cu fotbalul pe plajă.

„Fotbalul pe plajă este mai dinamic”

Rep.: Care este diferența dintre fotbalul pe plajă și cel pe iarbă?

- Fotbalul pe plajă se joacă într-o viteză fantastică și are mai multe reguli. Mingea stă mai mult în aer, iar golurile sunt spectaculoase, se înscrie mult din foarfecă. Este mult mai dinamic. Ca o idee, naționala Elveției are în componență doar doi elvețieni, restul sunt tahitieni sau de alte naționalități. Și rușii investesc foarte mult în acest sport.