22.09.2015 00:15

Apicultorii nu mai primesc subvenții individual

Apicultorii nu mai primesc subvenții individual
Galerie foto

❚ În Dâmbovița, au solicitat sprijin Asociația Crescătorilor de Albine care are 141 de beneficiari, iar suma solicitată a fost de 352.940,49 lei și APIS Chindia care are 84 de beneficiari, iar sprijinul solicitat a fost în valoare de 1.235.709,44 lei

VIOLETA STANCIU


Pentru că au conștientizat din timp importanța asocierii, apicultorii din județul Dâmbovița au fost printre primii din categoria producătorilor agricoli care s-au constituit în asociații profesionale, iar două dintre acestea au solicitat deja sprijin în cadrul programului național apicol, pe anul 2015.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Dâmbovița, Oana Năstase, de câțiva ani sprijinul în apicultură se acordă doar prin asociații ale crescătorilor de albine, iar banii sunt folosiți pentru tratamente, achiziții de mărci sau de roiuri de albine etc.

La nivelul județului Dâmbovița, au solicitat sprijin, în cadrul programului național apicol, Asociația Crescătorilor de Albine (ACA) filiala Dâmbovița, care are 141 de beneficiari, iar suma solicitată a fost de 352.940,49 lei; APIS Chindia care are 84 de beneficiari, iar sprijinul solicitat a fost în valoare de 1.235.709,44 lei.

„Nu au fost probleme la control, totul a fost în regulă, s-a găsit tot ceea ce trebuia. S-a verificat de la act constitutiv, statutul formei asociative, certificat de înregistrare, document de identitate bancară, registru pentru evidența membrilor, documente contabile care să ateste contribuția la patrimoniul membrilor fondatori. Sunt documentele pe care asociațiile le depun la noi, dar pe care le verificăm în teren. În afară de asta, se face eșantion și se verifică și apicultorii la domiciliu să vedem dacă efectiv au facturile de achiziție și tot ce trebuie. Am avut un eșantion de nouă fermieri de la ACA și cinci de la APIS Chindia”, a precizat Oana Năstase. Potrivit acesteia sprijinul individual nu se mai dă demult în apicultură, ci numai pe bază asociativă.