23.10.2014 00:15

Apicultorii dâmbovițeni, ajutați să acopere pagubele

Apicultorii dâmbovițeni, ajutați să acopere pagubele
Galerie foto

❚ Despăgubirile se acordă sub forma ajutoarelor de minimis ❚ Sprijinul financiar efectiv se situează între 4 și 7,5 lei/familia de albine, în funcție de mărimea stupinei

V. S.


Despăgubiri pentru apicultorii afectați de condițiile meteorologice nefavorabile din acest an! Cererile se depun de cei interesați până pe 3 noiembrie 2014 la sediul Direcției Agricole Dâmbovița.

Bugetul alocat se ridică la peste 4 miliarde lei, iar sumele reprezentând ajutoarele de minimis se vor plăti începând cu data de 2 decembrie a.c. Sprijinul financiar efectiv constă în plata a 4 lei/familia de albine pentru o stupină de până la 75 de familii și 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină de peste 75 de familii.

 

Condițiile pentru a beneficia de ajutor

„Beneficiarii acestui sprijin sunt apicultorii persoane fizice care dețin certificat de producător emis potrivit prevederilor HG 661, apicultori persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale constituite potrivit OUG 44/2008, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, apicultori persoane juridice, precum și orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii. Condițiile pentru a beneficia de acest sprijin sunt: să aibă familiile de albine înscrise în registrul apicol, să aibă familiile de albine înregistrate la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița. În cazul achiziționării de suplimente nutritive și biostimulatori, acestea trebuie să fie notificate la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar”, a menționat ing. Elena Alecu, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Dâmbovița.

Vă reamintim că în județ, din cauza temperaturilor scăzute și a precipitațiilor abundente din acestan, albinele nu au mai ieșit din stupi, iar investițiile făcute de crescători sunt în mare pericol. Față de anul trecut, producția de miere a scăzut cu 85%, recoltele de primăvară și început de vară fiind pierdute.