13.06.2017 00:25

Ape dâmbovițene, sufocate de deșeuri

Ape dâmbovițene, sufocate de deșeuri
Galerie foto

❚ Controalele comisarilor de mediu au scos la iveală nu mai puțin de 203 depozite necontrolate de deșeuri de toate felurile, de la cel menajer, până la material lemnos, vegetal sau materiale de construcții ❚ Mii de metri cubi de gunoaie zăceau pe cursurile apelor din localitățile controlate, în „top” situându-se deșeurile menajere ❚ Totuși, pentru toate aceste probleme nu au fost aplicate sancțiuni, ci doar termene de remediere între 15 și 30 de zile de la data controalelor

VIOLETA STANCIU

 


 

Starea de salubrizare a principalelor cursuri de apă și căi de comunicație din județ este în atenția Gărzii de Mediu Dâmbovița! În perioada 15 martie – 28 aprilie a.c., reprezentanții Gărzii de Mediu Dâmbovița, împreună cu cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmbovița, ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița și cu inspectorii ISU „Basarab I” Dâmbovița, au efectuat mai multe acțiuni de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă, au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele în localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari în județul Dâmbovița. Au fost controlate 29 de cursuri de apă cadastrate, un torent și un curs de apă necadastrat în 40 de comune. Bineînțeles că „surprizele” nu au întârziat, în sensul că au fost identificate 203 depozite necontrolate de deșeuri și de material lemnos pe malurile și în albiile cursurilor de apă, precum și în secțiunile de scurgere ale podurilor și podețelor „într-o structură care se cam păstrează raportat la anii precedenți”, după cum a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Dâmbovița, ing. Petre Nițu.

Depozitele de deșeuri menajere, cele mai numeroase

Astfel, pe malurile cursurilor de apă, au fost depistate 4 depozite de material lemnos însumând 35 mc în localitățile: Cândești, Voinești, Malu cu Flori. Depozitele de deșeuri menajere, în număr de 110, însumând 1065,5 mc, au fost descoperite în localitățile: Bilciurești, Cojasca, Târgoviște, Gura Ocniței, Ocnița, Răzvad, Dobra, Băleni, Finta, Comișani, Șotânga, Vulcana- Băi, Brănești, Vulcana-Pandele, Bezdead, Pucioasa, Buciumeni, Fieni, Runcu, Moroeni, Pietroșița, I.L.Caragiale, Dărmănești, Vlădeni, Iedera, Lungulețu, Brezoaiele, Nucet, Conțești, Răcari, Ulmi, Malu cu Flori, Cândești, Voinești, Văcărești, Perșinari, Cornești. Un număr de 79 de depozite de deșeuri vegetale, însumând 1212,5 mc, au fost depistate pe raza localităților: Cojasca, Târgoviște, Gura Ocniței, Ocnița, Răzvad, Dobra, Băleni, Comișani, Șotânga, Vulcana-Băi, Brănești, Vulcana Pandele, Bezdead, Pucioasa, Buciumeni, Fieni, Runcu, Moroeni, Pietroșița, I.L. Caragiale, Dărmănești, Vlădeni, Iedera, Vișinești, Cândești, Cornești. De asemenea, în urma controalelor efectuate, comisarii Gărzii de Mediu Dâmbovița au mai identificat și 59 de depozite de deșeuri rezultate din construcții, însumând 1244,5 mc, în localitățile Bilciurești, Cojasca, Târgoviște, Gura Ocniței, Răzvad, Dobra, Băleni, Finta, Comișani, Vulcana-Băi, Brănești, Vulcana Pandele, Bezdead, Pucioasa, Buciumeni, Fieni, Runcu, Moroeni, Pietroșița, I.L. Caragiale, Dărmănești, Vlădeni, Sălcioara, Ulmi, Văcărești, Perșinari, Cornești.

Alte tipuri de depozite

Două depozite de borhot, însumând 6 mc, au fost depistate în localitatea Pietroșița și două depozite de deșeuri provenite din resturi de plăci de azbociment, însumând 3,5 mc, au fost descoperite în localitățile Vulcana-Băi și Fieni. Nu au lipsit nici depozitele de rumeguș, în număr de 7, însumând 49,5 mc, descoperite în localitățile Cojasca, Băleni, Vulcana-Băi, Buciumeni, Fieni, Vlădeni, Cornești. De asemenea, alte 13 depozite de gunoi de grajd, însumând 178 mc, au fost întâlnite în localitățile: Târgoviște, Băleni, Finta, Vulcana-Băi, Buciumeni, Fieni, Moroeni, Pietroșița, Vlădeni, Cornești. „Pentru toate aceste depozitări necontrolate au fost impuse, în sarcina unităților administrativ teritoriale, măsuri de desființare, transportul deșeurilor la depozitele ecologice și salubrizarea zonelor afectate, respectiv de notificare a cetățenilor cu privire la stoparea evacuărilor de ape uzate menajere în rigolele stradale, acolo unde a fost întâlnită o astfel de neconformitate. De asemenea, acolo unde au fost depistate obturări ale secțiunii de curgere a pâraielor și râurilor au fost dispuse măsuri de înlăturare a acestora obturări și de asigurare a unor secțiuni de curgere, capabile să preia întreaga cantitate de apă rezultată din ploi sau topirea zăpezilor. Termenele de remediere a deficiențelor au fost stabilite între 15 și 30 de zile de la data controlului și nu au fost aplicate sancțiuni”, a punctat comisarul șef al Gărzii de Mediu Dâmbovița, ing. Petre Nițu.