04.01.2023 00:13

Apărarea are bani de investiții, dar nu-i poate cheltui!

Apărarea are bani de investiții, dar nu-i poate cheltui!
Galerie foto

*„Este vorba de o enormă sumă, de 600 milioane de lei, care s-a strâns pe investiții” *„Am semnalat că nu s-au cheltuit banii pe investiții datorită unui singur motiv, din cauza faptului că societățile, neavând comenzi îndestulătoare de 100%, nu și-au permis să plătească TVA –ul care se suportă din banii proprii”

 

Societățile din industria de apărare nu se pot plânge momentan de lipsa banilor de investiții! Ba dimpotrivă, acestora li s-au alocat sume foarte mari pentru realizarea investițiilor, în funcție de specificul fiecărei unități, numai că banii nu s-au putut cheltui din cauza unor probleme mai vechi cu care se confruntă  agenții economici din acest sector de activitate care țin în mod special de lipsa de contracte și comenzi. O altă problemă semnalată de liderul de sindicat din industria de apărare, Constantin Bucuroiu, legată de necheltuirea banilor de investiții, este și plata TVA –ului care nu poate fi suportată din banii societăților, mai ales în condițiile în care acestea nu dispun de comenzi suficiente.     

„Este vorba de o enormă sumă, de 600 milioane de lei, care s-a strâns pe investiții, pentru perioada următoare, care este o sumă enormă. S-au adunat din necheltuirea unor bani în ultima perioadă. Am semnalat că nu s-au cheltuit banii pe investiții din cauza faptului că societățile, neavând comenzi îndestulătoare de 100%, nu și-au permis să plătească TVA-ul care se suportă din banii proprii. Neavând posibilitatea să plătească TVA-ul atunci mulți directori au evitat să facă investiții majore pentru a nu pica într-o situație de a nu plăti. Am spus ministrului Economiei că singura soluție este ca industria de apărare să fie scutită de plata TVA sau să fie un TVA cu taxare inversă care ar ajuta ca societățile care primesc cu stânga și dau cu dreapta să nu mai fie nevoie să treacă direct TVA-ul dintr-o parte în alta fără ca instituția să mai fie nevoită să mai dea din banii proprii. Benefic este faptul că banii s-au băgat pe majorare de capital ca să poată fi cheltuiți în următorii 3 ani. S-au trecut în majorarea de capital a societăților, iar asta îi ajută foarte mult pentru că sunt sume mari”, a semnalat liderul de sindicat morenar din industria de apărare, Constantin Bucuroiu.

 

 

Violeta Stanciu