12.04.2019 00:19

Anul curățeniei europene 2019!

Anul curățeniei europene 2019!
Galerie foto

DAN LUCA


Mai sunt doar 50 de zile până la alegerile europene ți permiteți-mi să prezint ceea ce se va întâmpla după 27 mai 2019. Alegerile de anul acesta sunt total diferite datorită contextului pe care îl trăim. Brexitul relansează dezbaterea europeană, iar Uniunea Europeană trăiețte periculos, ceva de genul “acum ori niciodată”. Factual, pe 26 mai 2019, vom avea 27 de rezultate provenite din membrele UE care organizează alegeri europene. Câteva predicții:

* Vom avea mai multe partide politice naționale care își vor trimite aleșii în forumul european, datorită fragmentării echițierelor politice naționale.

* Unele partide, în special cele mici, îți vor negocia aderarea la diverse grupuri doctrinare doar după cunoațterea rezultatului alegerilor.

* Grupurile tradiționale vor practica un concurs de seducție pentru a asigura cât mai mulți eurodeputați în structura lor. lÎn plus față de afilierea docrinară, grupurile trebuie să-ți exprime raportarea față de proiectul european: federalist, pro-europeni, interguvermentalițti, anti-europeni, etc.

* Cu siguranță cele două mari partide (EPP ți PES) nu vor avea o majoritate simplă în noul Parlament European, ceee ce va duce la lărgirea “coaliție la putere” cu alte grupuri.

* Cel mai probabil vom avea un ax EPP-PES-ALDE-Verzi care vor avea o majoritate stabilă, chiar ți pe termen lung. Spun asta deoarece există un pericol de erodare, iar nimeni nu dorește ca un scenariu catastrofă să se producă în următorii ani.

* Foarte rapid coaliția pro-europeană va propune un nume pentru prețedinția viitoarei Comisii Europene. Trebuie avut în vedere faptul că în toamnă vom avea ți un nou prețedinte al Consiliului European.

* În acest joc trebuie analizat ceea ce gândesc guvernele celor 27 de țări, partidele naționale din cele 27 de țări, dar ți viziunea europeană atât de necesară. Iar pentru ca un proiect să fie vizionar ți convingător e nevoie de lideri care să fie credibili ți să aibă forța de implementare.

* Exact ca și acum 5 ani, la Summit-ul din iunie vom avea confirmarea numelui președintelui Comisiei Europene. Să ne reamintim, pe 27 iunie 2014, Jean-Claude Juncker a fost nominalizat de liderii europeni la președinția Comisiei Europene, în cadrul Summit-ului de la Bruxelles. Juncker a primit 26 de voturi “pentru” și două “împotrivă” - din partea premierului britanic, David Cameron, și al celui ungar, Viktor Orban, care și-au exprimat în mai multe rânduri obiecțiile legate de numirea lui Juncker.

* Cu prilejul aceluiași Summit se vor analiza și rezultatele alegerilor europene, dar și concluziile Summit-ului informal de la Sibiu pe tema viitorului UE (9 mai 2019). Cel mai probabil se va consolida o Agendă Strategică de analizat, iar UE îți va da întalnire la un Congres pentru Europa în decembrie 2019.

* Până atunci însă vom avea noul executiv european trecut prin focul audierilor din Parlamentul European, dar ți noul nume al prețedintelui sau prețedintei Consiliului European. Cu un program clar pentru următorii (cel puțin) 5 ani, cu lideri aleși și pro-europeni, dar aflați acum la Bruxelles (nu doar în capitale), putem începe anul 2020 cu încredere.