08.08.2017 00:25

Anul apicol 2017, dezastruos

Anul apicol 2017, dezastruos
Galerie foto

❚ De la un an la altul, apicultorii… culeg mai multă fiere decât miere, iar afacerea merge din ce în ce mai rău din cauza schimbărilor climatice și a culturilor modificate genetic ❚ Producția de miere de anul acesta este cu aproape jumătate mai mică decât în anii trecuți, iar acest lucru va duce la o scumpire a acestui produs ❚ În Dâmbovița, au fost identificați aproximativ 150 de apicultori care se pot adresa Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură și solicita sprijin financiar în cadrul recent lansatului Program Național Apicol

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Anul apicol s-a încheiat cu aproape o lună mai devreme decât de obicei, iar apicultorii spun că este unul dintre cei mai puțini productivi ani din ultima perioadă. Cu o primăvară destul de friguroasă, culturi distruse de frig sau modificate genetic, albinele reușesc din ce în ce mai greu să culeagă. În consecință, producția de miere de anul acesta este cu aproape jumătate mai mică decât în anii trecuți, iar acest lucru va duce la o scumpire a acestui produs. Nici familiile de albine nu au fost ocolite de probleme, din cauza frigului din primăvară foarte multe au murit, apicultorii înregistrând pierderi destul de însemnate.

„Au fost probleme mai tot anul”

● „Nu a fost un an bun. Pot spune că a fost chiar dezastruos. Pe lângă producția mica, înregistrăm foarte multe pierderi în rândul familiilor de albine. Am pierdut culturi precum salcâmul, teiul și chiar floarea soarelui care mai nou este din ce în ce mai mult modificată genetic”. ● „Au fost probleme mai tot anul. Problemele au început din primăvară atunci când din cauza frigului și a ploilor am înregistrat pierderi mari în rândul albinelor. După aceea au început problemele la culturi. Au fost destul de slabe și de aici și cantitățile scăzute de miere produse anul acesta”. ● „Anul acesta, anul apicol este încheiat. Cel puțin la noi în zonă putem spune că s-a încheiat. S-a încheiat cu aproape o lună mai devreme decât de obicei. Nu a fost un an bun pentru noi, pentru apicultori. Nu avem ce să facem. Ne-am obișnuit să avem și sezoane mai bune și mai puțin bune. Mergem înainte”.

Timp de trei ani, Program Național Apicol

La acest moment puțini sunt apicultorii care mai au stupine pe câmp. Majoritatea crescătorilor de albine au adus stupinele acasă, iar acestea vor mai fi duse pe câmp în primăvară. Deocamdată albinele mai ies afară, dar fără să mai culeagă. Acestea sunt ajutate cu hrană de către apicultori, hrană pe care aceștia sunt obligați să o cumpere până în primăvara anului viitor. Apicultorii se plâng și de costul destul de piperat al tratamentelor aplicate de-a lungul anului, tratamente care sunt destul de costisitoare. Însă, pentru trei ani la rând, apicultorii primesc sprijin de la stat, odată cu aprobarea și lansarea Programului Național Apicol aferent perioadei 2017- 2019. În județul Dâmbovița sunt circa 150 de apicultori care pot solicita informații și consiliere în vederea accesării sprijinului financiar în cadrul acestui program, iar cererile de plată pentru anul 2017 se depun până la data de 15 august la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură. Valoarea sprijinului financiar alocat întregului Programul Național Apicol este de 97.626 mii lei, din care suma de 48.813 mii lei reprezintă contribuția Uniunii Europene. În conformitate cu prevederile acestui act normativ, beneficiarii programului sunt: apicultorii (persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale) care pot solicita sprijin pentru combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei; pentru raționalizarea transhumanței si pentru măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol; cooperativele agricole recunoscute conform legislației în vigoare, numai pentru acțiunea de asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori.