20.01.2022 00:09

Antrenorii tineri încep să confirme la înot

* Am selectat câteva din mărturisirile lui Andrei Ene (25 ani) și Oussama Rebai (33 de ani), doi tineri antrenori de la EURO Swimming București, care vor să-și construiască un nume și un renume în România

 

În aceste zile se pregătesc la Complexul Turistic de Natație înotătorii de elită ai EURO Swimming Club București, printre ei mulți recordmeni, campioni sau medaliați naționali. Vorbim despre un club cu o creștere spectaculoasă a rezultatelor în ultimul an, încât a pătruns în elita natației românești la nivel de copii și cadeți. Chiar dacă nu dispun de un bazin propriu, chiar dacă antrenamentele încep foarte devreme, însemnând și ora 5.30, chiar dacă susținerea vine integral de la părinții copiilor și chiar dacă ar fi mult mai profitabil să se ocupe de inițiere și nu de performanță, tinerii antrenori de la EURO Swimming au ridicat foarte mult nivelul rezultatelor. Ascensiunea lor ne-a stârnit interesul, astfel că am încercat să aflăm povestea succesului, una frumoasă, dar plină de sacrificii. Am selectat câteva din mărturisirile lui Andrei Ene (25 ani) și Oussama Rebai (33 de ani), doi tineri care vor să-și construiască un nume și un renume ca antrenori de înot în România. 

„Perseverența și pasiunea cântăresc foarte mult în obținerea rezultatelor”

* „2021 a fost cel mai bun an pentru EURO Swimming București, din punct de vedere sportiv. În perioada de toamnă – iarnă am reușit să stabilim câteva recorduri naționale în bazin scurt, iar la Campionatele Naționale am obținut locul 3 în clasamentul general pe cluburi la categoria cadeților și locul 4 la categoria copiilor. Am scos trei campioni și am obținut 20 de medalii la Naționale. Toate acestea, în condițiile în care nu avem nici măcar 5 ani de activitate, de la înființarea clubului. Se dovedește faptul că perseverența și pasiunea noastră cântăresc foarte mult în obținerea acestor rezultate spectaculoase. Cel mai important în meseria de antrenor este să fii dispus să înveți și să muncești. Poți ajunge un antrenor foarte bun, chiar dacă nu ai fost un sportiv de mare performanță. Sunt foarte multe exemple”

* „Avem copii care au venit de la alte cluburi, dar sunt și copii pe care i-am crescut noi. Am format o echipă unită, care crește numeric, dar și valoric. Dimineața la ora 6.00 sau chiar mai devreme sărim în apă, înainte de școală. Este un program destul de greu, dar ne-am obișnuit. Obiectivele pe care le-am stabilit nu se pot realiza, dacă nu am ieși zilnic din zona de confort. Visul pentru care ne trezim cu noaptea în cap, în fiecare zi, se îndreaptă către Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028. Până acolo, încercăm să o luăm pas cu pas, să ne antrenăm mai bine de la zi la zi, să progresăm de la concurs la concurs și, ușor-ușor, să ajungem la obiectivul nostru final”

„Vrem să profităm de orice șansă de a scoate campioni”

* „Avem 45 de sportivi care fac înot intensiv de performanță, începând de la vârsta de 8 ani, până la 16 ani. La performanță suntem doi antrenori, iar pe partea de inițiere și de selecție, mai avem încă trei antrenori. Prin rezultatele obținute, am devenit vizibili, iar tot mai mulți copii și părinți solicită să vină la noi. Pe de altă parte, este foarte greu să te ridici la nivelul marilor cluburi finanțate de stat, precum Steaua București, care sunt puternic motivate financiar, au foarte mulți antrenori, sportivi, propriul bazin și alte avantaje. Chiar dacă înotul nu este un sport foarte scump, totuși costă la nivel de performanță, iar mulți părinți nu-și permit să susțină cheltuielile copiilor, care sunt nevoiți să abandoneze acest sport, în ciuda talentului avut și a sacrificiile depuse”

* „Condițiile de antrenament la Complexul Turistic de Natație Târgoviște sunt excelente. Bazinul este foarte bun pentru cantonamentul de iarnă, este destinat performanței și este un mare plus pentru natația românească. Ne ajută foarte mult că este aproape de București, dovadă că venim aici în mod constant. Mai important decât toate, este că mereu am fost foarte bine primiți. Aici ne simțim apreciați, respectați și încurajați în demersul nostru de a face performanță. Era mai simplu și mai profitabil să ne limităm la înotul de inițiere, dar suntem tineri, avem putere de muncă și dorință de progres. Vrem să profităm de orice șansă de a scoate campioni, de a face mare performanță, iar visul nostru tinde spre o medalie olimpică”

C.M.