30.01.2015 00:19

Ansamblul Brâncovenesc, bijuterie istorică și arhitectonică

Ansamblul Brâncovenesc, bijuterie istorică și arhitectonică
Galerie foto

P.D.


Numele localității Potlogi derivă de la „potlog”, cuvânt care înseamnă o bucată din piele cu care se peticește încălțămintea, potlogarul însemnând cizmarul cârpaci. Numele său apare la 10 august 1636, într-un document prin care domnitorul Matei Basarab întărește Mănăstirii Potoc (Butoiu) mai multe sate, printre care și Potlogi. Aceasta este prima atestare a satului Potlogi, a cărui vechime este indicată și în hrisovul datat 5 februarie 1580, ceea ce înseamnă că o parte din moșia Potlogi era în stăpânirea mănăstirii Butoiu, iar alta – în stăpânirea moșnenilor (țărani liberi), care au vândut-o lui Dragomir, mare vornic.

O altă parte din moșia Potlogi, a lui Dima mare postelnic, a soției sale Dragnea și a fetelor acestora, Voica și Stanca, a fost donată la 5 octombrie 1619 mănăstirii Brâncoveni, întărită prin Hrisovul domnesc din 28 mai 1624. La sfârșitul secolului al XVII-lea moșia a fost cumpărată de viitorul domnitor Constantin Brâncoveanu, fiind unul dintre locurile de odihnă ale voievodului chiar înainte de ridicarea Curții Domnești. Revenind în prezent, peste sute de ani, Ansamblul Brâncovenesc este bijuteria istorică și arhitectonică a comunei. Biserica Brâncovenească, ctitorie a domnitorului, a fost resfințită anul trecut, pe 9 iunie, după ce a fost restaurată.

După mari poticneli, vin vești bune și dinspre proiectul de restaurare a Palatului Brâncovenesc. După cinci ani de probleme, lucrările sunt pe drumul cel bun, iar speranța este ca lucrările să fie încheiate anul acesta, pe 15 august, de ziua comunei.