22.08.2018 00:06

Aniversări fără sărbători! (II)

Aniversări fără sărbători! (II)
Galerie foto

* O viață scurtă a avut și echipa Dinamo Târgoviște. Care fuzionează cu Dinamo Pitești, numele echipei la care a debutat Nicolae Dobrin. Au trecut de atunci 70 de ani, vârstă pe care a sărbătorit-o doar clubul Dinamo București

* Echipa cu cel mai mare efectiv de jucători și cu cea mai lungă activitate „județeană” dintre toate aniversatele a fost Constructorul Târgoviște. Cărămida de temelie a acestei echipe s-a pus în anul 1968

* Cu intermitențe, a evoluat în municipiu și județ, cam șapte sezoane, și echipa Olimpia Târgoviște, înființată în anul 1968.

* În fine, Partizanul UM Târgoviște este ultima, ca longevitate, dintre dispărutele aniversate de noi. A evoluat în campionatul Districtual II și a atras atenția prin culoarea tricourilor

 

VASILE NEAGU


* O viață scurtă a avut și echipa Dinamo Târgoviște. Înființată în același an cu toată pleiada de dinamoviste (vreo 50 în toată țara!) și, desigur, cu stăpâna Dinamo București, această echipă reușește o promovare districtuală, din eșalonul doi în primul. Dar, chiar atunci, Ministerul de Interne reduce bugetul și numărul echipelor. Astfel, de la circa 50, rămân 20. Dinamo de Târgoviște fuzionează cu Dinamo Pitești, numele echipei la care a debutat Nicolae Dobrin. Au trecut de atunci 70 de ani, vârstă pe care a sărbătorit-o doar clubul Dinamo București.

* Echipa cu cel mai mare efectiv de jucători și cu cea mai lungă activitate „județeană” dintre toate aniversatele a fost Constructorul Târgoviște. Cărămida de temelie a acestei echipe s-a pus în anul 1968. Ar fi trebuit să se împlinească 50 de ani în această lună. A participat mai întâi în campionatul municipal, primul an, apoi a promovat în campionatul județean, unde a activat până în anul 1989. Au fost 20 de ani frumoși pentru această echipă, despre care am aflat prima oară, când i-am văzut numele scris pe peretele exterior al unui bloc în construcție. „Hai Constructorul!”. Opera unui vopsitor devotat fotbalului.

* Cu intermitențe, a evoluat în municipiu și județ, cam șapte sezoane, și echipa Olimpia Târgoviște, înființată în anul 1968. Această formație avea un lot de juniori foarte valoros. Într-un turneu final, disputat la Voinești, a spulberat toate competitoarele cu scoruri astronomice. Atunci, dacă ar fi existat un ochi ager de antrenor, s-ar fi născut o mare echipă de fotbal pentru viitorul Târgoviștei. Niciodată nu am înțeles de ce acel turneu, la care am participat și eu cu echipa din Cândești, nu s-a disputat pe „Metalul” sau „Petrolul”. Ar fi fost un câștig imens pentru toate echipele din județ.

* În fine, Partizanul UM Târgoviște este ultima, ca longevitate, dintre dispărutele aniversate de noi. A evoluat în campionatul Districtual II și a atras atenția prin culoarea tricourilor. Este vorba despre acel verde care înspăimântă o anumită clasă socială și care a dispărut precum această enigmatică echipă.

Ne-am bucura dacă aceste amintiri aniversare și-ar mai găsi sărbătoriți, adică jucători, pentru că aniversatele (echipele) nu mai există demult. Totuși, pentru completarea unor tomuri dedicate fotbalului dâmbovițean, am răsfoit pagini, aproape imposibil de citit, care mi se măcinau în mâini, fiind nevoit să le văd pentru ultima oară. Sper ca ele să reînvie în aceste pagini noi de ziar tipărit pentru încă 50-70 de ani. În aceasta constă frumusețea unui ziar sau a unei cărți.