01.10.2014 00:19

Aniversări dâmbovițene: Serghe Paraschiva

PETRE DRĂGUȚOIU


Publicist și bibliolog dâmbovițean, Serghe Paraschiva s-a născut la 30 septembrie 1939, la Buciumeni, unde a urmat cursurile școlii primare.

După cele liceale de la Liceul „Ienăchiță Văcărescu” din Târgovi ște, a absolvit ªcoala Postliceală de Biblioteconomie București și Facultatea de Istorie a Universității din Capitală (1974). A fost bibliotecar șef la Pucioasa, apoi bibliotecar la Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” din Târgoviște. A debutat în ziarul local „Uzina și ogorul” cu articolul „Biblioteca și cerințele de lectură ale locuitorilor”.

A realizat studii și articole de istorie a culturii târgoviștene, biblioteconomie, istorie literară, cu unele dintre acestea participând la sesiuni științifice organizate la Târgovi ște, Ploiești, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Brașov, Bacău, Galați, Botoșani. Serghe Paraschiva a realizat, în colaborare cu Victor Petrescu (fostul director al Bibliotecii Județene Dâmbovița), „Catalogul presei dâmbovițene”, un instrument de lucru pentru bibliotecari și specialiști.

 

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Tot cu Victor Petrescu a colaborat la realizarea unor biografii ale unor personalități dâmbovițene, a unor anuare și ghiduri, la realizarea lucrării „Catalogul cărților cu autograf și însemnări manuscrise”. Este coautor al „Dicționarului de literatură al județului Dâmbovița (1508-1998)” și la volumul „Scrisori către I.G. Vasiliu”, obținând – de-a lungul vremii – numeroase referințe.